Svijet
0

S. Koreja izvršila nuklearnu probu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja ispalila je jutros projektil kratkog dometa samo nekoliko sati nakon što je saopštila da je izvršila nuklearnu probu, javila je južnokorejska novinska agencija "Jonhap", pozivajući se na diplomatski izvor.

Južnokorejski zvaničnici provjeravaju izvještaj novinske agencije da je Sjeverna Koreja ispalila projektil zemlja-zrak koji ima domet od oko 130 kilometara sa lansirnog mjesta Musudan sa kojeg je u aprilu ispaljena i raketa velikog dometa.

Neimenovani zvaničnik američkog State Departmenta rekao je da SAD izražavaju "ozbiljnu zabrinutost" zbog tvrdnje Sjeverne Koreje da je izvršena nova podzemna nuklearna proba. 		

Isti zvaničnik dodao je da je američka agencija za seizmološka ispitivanja potvrdila da je bio "seizmičkih aktivnosti" u Sjevernoj Koreji što se podudara sa tvrdnjama o nuklearnoj probi.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da će se Savjet bezbjednosti sastati radi razgovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj probi.

Izvor iz ruskog Ministarstva odbrane potvrdio je da je Sjeverna Koreja izvršila nuklearnu probu.

Nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, koja se raspala neposredno poslije lansiranja, ali je dizajnirana kako bi pogodila obalu SAD, u julu 2006. godine u Savjetu bezbjednosti UN usvojena je rezolucija kojom je Pjongjangu zabranjeno ispaljenje dalekometnih projektila. 
Savjet bezbjednosti UN pozvao je i na pooštrenje sankcija Pjongjangu nakon lansiranja rakete. Rezolucijom Sjevernoj Koreji nije zabranjeno da ispaljuje projektile kratkog dometa.