Susan Rice
0

S. Koreja će 'platiti cijenu' za svoja djela

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Sjeverna Koreja će "platiti cijenu" za svoj nuklearni pokus i druge provokativne akcije, upozorila je američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice.
  • Ako čelnici Sjeverne Koreje nastave djelovati provokativno "otkrit će da moraju platiti cijenu jer je međunarodna zajednica vrlo jasna. To nije prihvatljivo. Neće se tolerirati, a međunarodna zajednica ne da se zastrašiti, kazala je u utorak navečer, po istočnoameričkom vremenu, Susan Rice za CNN.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak se u New Yorku sastala s dužnosnicima UN-a, a u razgovoru je istaknuta važnost "brzog, jedinstvenog odgovora na provokativne akcije Sjeverne Koreje", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Clinton "ostaje aktivno angažirana kako bi osigurala da međunarodna zajednica uputi snažnu poruku Sjevernoj Koreji da će platiti cijenu za put kojim je krenula, ako ne učini zaokret, rekao je Kelly.

Susan Rice je kazala kako SAD traži da Vijeće sigurnosti UN donese novu "snažnu, oštru rezoluciju" protiv Sjeverne Koreje.

Rice je kazala kako će SAD u saradnji sa zemljama regije Kinom, Južnom Korejom i Japanom, te drugim „igračima“ usuglasiti "paket mjera koji je primjeren, uravnotežen i primjenjuje vrstu pritiska za koji se nadamo da će primorati Sjevernu Koreju da promjeni kurs".

U Vijeću sigurnosti UN u utorak su nastavljene konsultacije pet stalnih članica i Japana o okviru rezolucije protiv Sjeverne Koreje.

Britanski ambasador pri UN-u Sir John Sawers izjavio je kako se na "nivou stručnjaka" radi na rezoluciji koja bi trebala "dodatno ojačati pritisak na sjevernokorejsko čelništvo da sarađuje s međunarodnom zajednicom i obustavi svoj program nuklearnog oružja", prenosi u srijedu Hina.

Sjeverna Koreja je na najavu pooštrenja sankcija UN-a, odgovorila probnim lansiranjem još tri projektila kratkog dometa, te vraćanjem u rad nuklearnog reaktora za proizvodnju plutonija za gorivo u nuklearnom oružju.