{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ružna strana ljepote: Djeca u Indiji rade u napuštenim rudnicima

12.10.2015. u 11:35
8
14
Ružna strana ljepote: Djeca u Indiji rade u napuštenim rudnicima
8
Kozmetička industrija je nešto što asocira na ljepotu i čistoću. Ipak, da li ste se zapitali na čemu se zasniva proizvodnja kozmetičkih preparata. Nerijetko su u pozadini tužne priče i izrabljivanje djece koja ostaju u pozadini blještavila koje se prezentira javnosti.
Jedna od tužnih sudbina je i priča osmogodišnje Lalite Kumari koja sakuplja komadiće stijena, tzv. mineral micu koji se koristi u proizvodnji određenih kozmetičkih preparata. Lalita ističe da za drugi način života ne zna. Njeno radno mjesto, otkako je navršila četiri godine, je rudnik na istoku Indije.

"Želim da idem u školu, ali moram ovdje raditi da bi moja porodica imala hranu", istakla je Lalita.

Ona je jedna među stotinama djece koja pomažu u prehranjivanju porodice. Rudnik na istoku Indije je već decenijama zatvoren zbog negativnog utjecaja na okoliš, ali trenutno veliki broj siromašnih porodica na tom mjestu sakuplja ostatke stijena koje prodaju kozmetičkim kompanijama.

Obično lokalni preprodavci kupuju micu koju djeca sakupljaju u napuštenim rudnicima, a zatim to prodaju velikim kompanijama. Tako je 2009. godine njemačka kompanija Merck optužena da otkupljuje određene sirovine koje sakupljaju djeca u Indiji, a zatim to preprodaje velikim brendovima poput L'Oreala i Revlona.

Aktivisti za dječija prava ističu kako je veoma teško zaustaviti taj proces, jer većina tih rudnika zvanično "ne postoji", a rizik po zdravlje djece je ogroman. Međutim, rad u napuštenim rudnicima je u većini slučajeva jedini izvor prihoda za siromašne porodice u Indiji.

"Da nije bilo mice umrli bismo od gladi", ističe Shibu Yadav, jedan od onih čija porodica preživljava ilegalnim radom u napuštenim rudnicima. Yadav kaže da od sakupljanja minerala mice njegova porodica mjesečno zaradi blizu 1.000 rupija, odnosno 17 dolara.

Kozmetički giganti kao što su Estee Lauder i Chanel u posljednje vrijeme uključili su se u finansiranje obrazovanja djece koja rade slične poslove u Indiji te zbog toga nisu u mogućnosti da se obrazuju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: