Svijet
0

Rusko pokazivanje mišića: Od gruzije do Ukrajine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U osvrtu na posjetu Vladimira Putina otcijepljenoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji i najavu spremnosti Rusije da uloži pola milijarde dolara za jačanje svoga vojnog prisustva u toj oblasti The Guardian u četvrtak iznosi procjenu da je ruski premijer dodatno potaknuo napetost u kavkaskom buretu baruta.

Putinova najava potiče, naime, strahovanja da bi ruske i američke fregate u jednom trenutku mogle patrolirati istim dijelom Crnog mora budući da će Rusi dio novca uložiti u izgradnju nove pomorske baze u blizini gruzijskih vojnih luka koje često posjećuju američki ratni brodovi.

Guardian navodi da su u NATO-u sve nervozniji zbog spremnosti Moskve da širi moć i izvan granica Rusije. List prenosi ocjenu jednoga londonskog stručnjaka koji tvrdi da je "rusko siledžijsko ponašanje" prema američkim saveznicima Gruziji i Ukrajini pokazalo kako su zapadna nastojanja da se resetuju odnosi s Moskvom na pragu neuspjeha.

Najvažniji činilac ruske vanjske politike je želja da se bude regionalni lider i vršilac kontrolnog uticaja na cijelome bivšem sovjetskom prostoru, procjena je sagovornika Guardiana.

Ruska vanjska politika u četvrtak je tema teksta u Financial Timesu, ali ne povodom Putinove leteće posjete Abhaziji, već zbog rata riječima ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i zvaničnog Kijeva.

List smatra da ponašanje ruskog predsjednika i njegov, po ocjeni Financial Timesa, grub i pogrešan pritisak na Ukrajinu obeshrabruje mnogo više od Putinova obilaska Abhazije.

Medvedev je u pismu ukrajinskom šefu države Viktoru Juščenku iznio niz teških optužbi na račun Ukrajine i jasno predočio da Moskva od Kijeva očekuje odustajanje od ulaska u NATO, a od Ukrajinaca izbor novoga političkog vodstva.

Ovakav pristup je, smatra list, dvostruko grub. Ne samo da predstavlja otvoreni pokušaj miješanja u unutrašnje stvari susjedne države već i jača Juščenkove aluzije da je ruska prijetnja itekako realna.

Vladimir Putin je kao predsjednik Rusije, vođen sličnim ambicijama kao sada Dmitrij Medvedev, svojevremeno podržavao predsjedničku kandidaturu Viktora Janukoviča. Pritisak, međutim, nije djelovao a ukrajinski birači su, piše Financial Times, "narandžastom revolucijom" doveli Juščenka na vlast.

Danas je, pak, ukrajinska unutrašnja politička scena u haosu. Američki potpredsjednik Joe Biden je tokom prošlomjesečne posjete Kijevu upozorio tamošnje političare da srede stanje u vlastitoj kući.

Podrška građana predsjedniku Juščenku mjeri se jednocifrenim procentom a čovjek koji bi ga mogao zamijeniti na čelu države je upravo gubitnik iz 2004. Viktor Janukovič.

Ako ovaj put pritisak predsjednika Medvedeva bude iole djelotvorniji, zaključuje Financial Times, ukrajinski političari neće imati koga drugoga kriviti osim sebe samih.