Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu

F
FENA
15.12.2008. u 11:43
0
0
Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu
0
Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu Foto: Reuters
Jedna američka delegacija stigla je u ponedjeljak u Moskvu na pregovore o spornom planu proturaketnog štita u istočnoj Evropi i o budućnosti Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog oružja START 1, saopćeno je iz američke ambasade u Rusiji.
Američku delegaciju predvodi John Rood, u State Departmentu zadužen za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost, a rusku delegaciju zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

State Department je saopćio u petak da će se pregovori odnositi na budućnost START-a 1 koji ističe u decembru 2009. godine i na "mjere koje podupiru povjerenje prema planu američke proturaketne odbrane u Evropi".

Rjabkov je za ruski dnevni list Kommersant u broju od ponedjeljka ocijenio kako "postoje šanse da se do decembra 2009. godine usvoji novi dokument o smanjenju strateškog nuklearnog oružja".

Rusija smatra da štit koji treba da bude postavljen u Poljskoj i Republici Češkoj ugrožava njezinu sigurnost, dok Washington insistira na činjenici da je njegova namjena odgovoriti na prijetnju neprijateljskih država kao što je Iran.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: