{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu

F
15.12.2008. u 11:43
0
0
Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu
0
Rusko-američke konsultacije o proturaketnom štitu
Foto: Reuters
Jedna američka delegacija stigla je u ponedjeljak u Moskvu na pregovore o spornom planu proturaketnog štita u istočnoj Evropi i o budućnosti Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog oružja START 1, saopćeno je iz američke ambasade u Rusiji.
Američku delegaciju predvodi John Rood, u State Departmentu zadužen za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost, a rusku delegaciju zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

State Department je saopćio u petak da će se pregovori odnositi na budućnost START-a 1 koji ističe u decembru 2009. godine i na "mjere koje podupiru povjerenje prema planu američke proturaketne odbrane u Evropi".

Rjabkov je za ruski dnevni list Kommersant u broju od ponedjeljka ocijenio kako "postoje šanse da se do decembra 2009. godine usvoji novi dokument o smanjenju strateškog nuklearnog oružja".

Rusija smatra da štit koji treba da bude postavljen u Poljskoj i Republici Češkoj ugrožava njezinu sigurnost, dok Washington insistira na činjenici da je njegova namjena odgovoriti na prijetnju neprijateljskih država kao što je Iran.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: