Poslali upozorenje
83

Ruski zvaničnici o širenju NATO-a: Dosljedno se šire na istok i pored upozorenja iz Moskve

V. K.
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osvrnulo se na nedavno održani sastanak Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena te su naglasili kako je razvijanje kontrontacija s Rusijom aspolutno neprihvatljivo.
Između ostalog, ruski diplomatski zvaničnici koje predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, naglasili su kako se izgovor za sukob s Rusijom koristi situacija u Ukrajini.

"Umjesto da obuzdaju ukrajinske štićenike, zemlje NATO-a tjeraju Kijev na agresivne korake. Ne postoji drugi način da se protumače česte neplanirane vježbe SAD-a i njihovih saveznika u Crnom moru. Zauzima se kurs 'uvlačenja' Ukrajine u NATO. Tako neodgovorno ponašanje stvara prijetnje sigurnosti, izaziva ozbiljne vojne rizike za sve strane u sukobu, pa sve do sukoba velikih razmjera u Evropi", navodi se.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije osvrnuli su se i na ranije sporazume u kojima se navodi kako zemlje NATO-a imaju i obaveze u pogledu bezbjednosti u euroatlantskom području i na cijelom prostoru OSCE-a.

"Sve dokumente potpisali su najviši lideri država članica OSCE-a, uključujući sve zemlje NATO-a. Međutim, kršeći princip nedjeljivosti sigurnosti, NATO se dosljedno kretao prema istoku, zanemarujući zabrinutost koju je izrazila Moskva. S tim u vezi, kako ističe i Putin, insistiramo na razvoju ozbiljnih i dugoročnih pravnih garancija koje isključuju svako dalje napredovanje NATO-a na istok i raspoređivanje prijetećih sistema naoružanja na zapadnu granicu Rusije", ističu iz Rusije.

Na kraju, iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije su poručili kako traže od NATO-a konkretne odgovore na ranije prijedloge koje su iz Rusije okarakterisali kao korisne za smanjenje tenzija u Evropi.

"To uključuje povlačenje područja operativnih vježbi na dogovorenoj udaljenosti od kontaktne linije Rusija - NATO, koordinaciju maksimalne udaljenosti približavanja ratnih brodova i aviona radi sprečavanja opasnih vojnih aktivnosti te nastavak redovnog dijaloga između ministarstava odbrane na liniji Rusija - SAD i Rusija - NATO", navodi se.

U zaključku, iz Rusije su pozvali zapadne zemlje da započnu ozbiljne pregovore koji će osigurati stabilnu ravnotežu interesa.

"Smatramo neophodnim da OSCE, gdje su zastupljene sve zemlje euroatlantske regijee, ne ostane po strani u razgovorima koji se tiču problema evropske sigurnosti. Pozivamo vas da pažljivo razmotrite ruske prijedloge i započnete ozbiljne pregovore za postizanje sporazuma koji će osigurati pravednu i stabilnu ravnotežu interesa u našem zajedničkom prostoru", zaključuje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.