Bizarna nesreća
76

Ruski vojnik nestručnim korištenjem ručne bombe ubio tri i ranio 15 regruta

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U eksploziji streljiva uzrokovanoj "neopreznim" rukovanjem ručnom bombom u ruskoj regiji Belgorod na granici s Ukrajinom poginule su tri osobe, a 15 ih je ozlijeđeno, izvijestile su ruske novinske agencije.

Eksplozija se dogodila u kulturnom centru prenamijenjenom za ruske oružane snage za skladištenje streljiva, izvijestile su Ruske državne novinske agencije, pozivajući se na lokalne službe za hitne slučajeve.

Regija Belgorod graniči s Ukrajinom i u njoj se nalazi nekoliko ruskih vojnih baza i poligona. Telegram kanali 112 i Baza, povezani s ruskim agencijama za provođenje zakona, saopćili su da su mrtvi i ozlijeđeni bili regruti pozvani da se bore u Ukrajini u okviru mobilizacijske akcije.

Izvijestili su da je do eksplozije došlo nakon što je viši vojnik loše rukovao granatom pred podređenima, slučajno je detonirajući. TASS je rekao da je eksploziju izazvalo "neoprezno rukovanje streljivom". Izvještaji ne navode kada se incident dogodio.

Belgorod graniči sa sjeveroistokom Ukrajine, u blizini grada Harkova, koji je bio meta višestrukih ruskih raketnih napada od početka invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.