Ubio nenaoružanog civila
45

Ruski vojnik na sudu u Ukrajini priznao krivicu za ratni zločin

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvadesetjednogodišnji ruski vojnik se na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini izjasnio krivim po optužbi da je ubio nenaoružanog civila.

Riječ je o Vadimu Šišimarinu, koji je priznao da je ubio 62-godišnjeg nenaoružanog muškarca nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Njemu sada prijeti kazna doživotnog zatvora.

Optuženi vojnik je doveden u malu sudnicu u Kijevu, na rukama je imao lisice, a u njegovoj pratnji su bili naoružani čuvari. Šišimarin je bio vidno nervozan te je držao glavu spuštenom. Nekoliko metara od njega sjedila je udovica ubijenog muškarca. Ona je brisala suze s lica dok je vojnik ulazio u sudnicu, a tužitelj je kasnije opisao trenutak kada je njen muž upucan u glavu i tako brutalno likvidiran.

"Prihvataš li svoju krivicu", pitao je sudija. "Da", odgovorio je Šišimarin. "U potpunosti?", ponovo je pitao sudija. "Da", potvrdio je tihim glasom optuženi vojnik koji se nalazio iza stakla.

Tužitelji tvrde da je Šišimarin bio dio tenkovske jedinice kada je njegov konvoj napadnut. On i četvorica vojnika su ukrali automobil te su se vozili blizu Čupakivke kada su sreli 62-godišnjeg muškarca na biciklu. Tada je Šišimarinu naređeno da ubije civila, a on je to učinio hicem iz kalašnjikova.

Kremlj je saopćio da nije upoznat s ovim slučajem.

"Ovim prvim suđenjem šaljemo jasan signal svakom izvršiocu, svakoj osobi koja je naredila ili pomagala u činjenju ratnih zločina u Ukrajini, da neće izbjeći odgovornost", napisala je na Twitteru glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova.

Tužitelji su najavili nova suđenja, a Moskva tvrdi da njeni vojnici nisu činili ratne zločine.

Međunarodni krivični sud vodi istragu u potrazi za dokazima o ratnim zločinima te šalje tim od 42 istražitelja i forenzička eksperta u Ukrajinu.

Ukrajina je također formirala tim za čuvanje dokaza u svrhu budućih suđenja.