Svijet
0

Ruski vojnici zauzeli ukrajinsku mornaričku bazu na Krimu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski vojnici prodrli su u ukrajinsku mornaričku bazu u krimskom gradu Feodosia u ponedjeljak rano ujutru, osvajajući jedan od nekoliko preostalih simbola otpora nakon što je Moskva preotela taj otok od Kijeva, saopćili su vojnici koji su pružali otpor u bazi.

Rusi su koristili bombe za ošamućivanje i otvarali su vatru iz automatskog oružja dok su ulazili u bazu, saopćio je ukrajinski vojni zvaničnik. Ukrajinske zastave uklonjene su s jarbola unutar baze.

Ukrajinski vojni oficir, poručnik Anatolij Mozgovoj, izjavio je Reutersu putem telefona iz baze da su Rusi otvorili vatru i da su Ukrajnski vojnici bili nenaoružani. Upitan da li je baza zauzeta, on je odgovorio: "Da".

"Invazioni vojnici koristili su bombe za ošamućivanje i također su otvarali vatru iz automatskog oružja. Objekat ministarstva unutrašnjih poslova pun je ruskih vojnika", izjavio je Vladimir Seljeznov, portparol ukrajinske vojske na Krimu.

Ruske snage već su zauzele dio baze, koju je koristio Prvi zasebni mornarički bataljon, ukrajinska elitna vojna jedinica, u ovom mjesecu.

Izgledalo je, međutim, da su Ukrajinci prethodno držali kontrolu nad oklopnim jedinicama, kasarnom i drugim objektima u vojnom kompleksu.

Rusko zauzimanje Krima, crnomorskog poluotoka od dva miliona ljudi s neznatnom ruskom većinom, uglavnom je proteklo bez krvoprolića.

Moskva je zvanično anektirala Krim 21. marta, u potezu koji nisu priznali Kijev i Zapad, dovododeći do sankcija Rusiji zbog sukoba u hladnoratovskom stilu.