Iza sebe ostavili haos
62

Ruski vojnici uništili školu u Ukrajini pa djeci ostavili poruke mira

D. B.
Kada su ukrajinske snage vratile kontrolu nad selom Katjužanka sjeverno od Kijeva, koje je bilo pod ruskom okupacijom duže od mjesec dana, pronašli su uništenu školu, uništenu opremu, groblje i duboke rovove na nogometnom igralištu, ali i poruku na tabli.

Na tabli jedne od učionica nalazila se ispisana poruka upućena učenicima, koja je bila potpisana sa "Rusi".

"Djeco, žao nam je zbog nereda, pokušali smo spasiti školu, ali je bilo granatiranja. Živite u miru, čuvajte se i nemojte ponoviti greške vaših starijih. Ukrajina i Rusija su jedan narod. Neka mir bude s vama braćo i sestre", navodi se u poruci napisanoj na ruskom jeziku.

Osim ove, pronađene su još neke poruke na tablama.

"Mi smo za mir u cijelom svijetu", navodi se u drugoj poruci.

Direktor škole Mikola Mikitčik je ogorčen.

"Napisali su da su Rusi i Ukrajinci braća, a istovremeno su opljačkali školu, uništili kompjutere, odnijeli hard diskove, laptope, printere. Ništa nisu ostavili. Ovo je barbarizam i licemjerje", rekao je on.

Mikitčik je dodao da su u školi pronađene tri protivtenkovske mine i municija. Kuhinja koja je nedavno obnovljena i opremljena novim aparatima korištena je za spremanje hrane za više od 500 djece prije početka rata, a sada je potpuno uništena.

Katjužanka je malo selo, ali je strateški važno zbog toga što se nalazi na jednom od glavnih puteva koji vode u Kijev. Satelitski snimci iz marta su otkrili ruski vojni konvoj dug 64 kilometra koji se sastojao od tenkova, oklopnih vozila, artiljerije i slično.

Šteta načinjena u školi se procjenjuje na 170.000 dolara, a Mikitčik tvrdi da se učenici u njene prostorije neće moći ubrzo vratiti, piše CNN.