Oboljeli od radijacije
81

Ruski vojnici lovili ribu u kanalu za hlađenje reaktora u Černobilu

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski vojnici koje su kopali rovove i lovili ribu černobilskoj šumi tokom okupacije tog područja oboljeli su od radijacijske bolesti, potvrdile su lokalne vlasti.

Ukrajinci koji žive u blizini nuklearne elektrane koja je eksplodirala prije 37 godina i ozračila okolno područje u radioaktivnim materijama, upozorili su Ruse kada su stigli da ne postavljaju kamp u šumi.

Ali okupatori koji su, kako je jedan stanovnik rekao za britanski The Times, "shvaćali rizike", ali su se ipak smjestili u šumu, iskopali rovove, lovili ribu u kanalu za hlađenje reaktora i ubijali životinje, ostavljajući ih mrtve na cestama.

Reaktor broj 4 u nuklearnoj elektrani Černobil eksplodirao je 26. aprila 1986. To obično naziva najgorim nuklearnim incidentom na svijetu. Deseci su umrli kao rezultat toga, a SSSR se raspao manje od šest godina kasnije.

Grad Pripjat i zona isključenja od 30 km koja ga okružuju ispražnjeni su, a čišćenje bi trebalo završiti 2065. godine.

U godinama nakon incidenta, timovi ljudi poslani su da iskopaju kontaminirani gornji sloj tla i zakopaju ga ispod zemlje u Crvenoj šumi, nazvanoj po boji koju je drveće poprimilo kao rezultat katastrofe.

Ruske su snage 24. februara 2022. prešle u Černobil iz Bjelorusije, gdje su ostale pet tjedana.

"Počela sam vikati na njih", rekla je Baba Hana, 90-godišnja stanovnica Černobila za The Times, prepričavajući sukob s ruskim snagama.

Rusi su postavili kamp u radijusu od deset kilometara od reaktora br. 4 i iskopali odbrambene položaje u otrovnom tlu ispod površine.

Ruski vojnici stacionirani u šumi od tada su oboljeli od radijacijske bolesti. Simptomi mogu početi unutar sat vremena nakon izlaganja i mogu trajati nekoliko mjeseci, često rezultirajući smrću.

"Ne pokušavajte pronaći logiku, to je jednostavo glupo", rekla je Oksana Pyshna, turističi vodič koja je postala zaposlenica državnog ministarstva odgovornog za zabranjenu zonu.