Nema tragova borbe
0

Ruski tajkun Boris Berezovski se objesio

Klix.ba
Boris Berezovsky
Boris Berezovsky
Obdukcijom je otkriveno da je uzrok smrti ruskog tajkuna Borisa Berezovskog vješanje, saopćeno je iz policije.

Šezdesetsedmogodišnji Berezovsky je pronađen mrtav u kupatilu svog doma u Berkshireu u Velikoj Britaniji. Ustanovljeno je da je uzrok njegove smrti vješanje i da nema znakova borbe. Ranije je također saopćeno da se ne radi o nasilnoj smrti. Ipak, istraga će se nastaviti i u narednih nekoliko dana.

Tijelo Berezovskog je sklonjeno sa njegovog imanja u Mill Laneu u večernjim satima u nedjelju. Rezultati testova, uključujući toksikološke i histološke testove, bit će poznati za nekoliko sedmica.

Kriminalistička policija obavlja forenzičku istragu na imanju, a ona će trajati nekoliko dana.

"Policijski kordon će biti uspostavljen oko imanja kako bi se zaštitilo ovo mjesto. Dok istraga traje nismo u mogućnosti govoriti o onome što smo pronašli na imanju", izjavio je inspektor Kevin Brown.

Tijelo Berezovskog je pronašao član njegovog osoblja, a hitna pomoć je pozvana oko 16:18 sati u subotu. Posljednji put je viđen oko 23:30 u petak.

Berezovsky je u Veliku Britaniju stigao 2000. godine. Svoje bogatstvo je stekao devedesetih godina privatizacijom nakon pada Sovjetskog saveza. Preživio je mnoge atentate, a 2003. godine je dobio politički azil u Velikoj Britaniji s obzirom na to da je u Rusiji njegov život bio ugrožen.

Ženio se dva puta i otac je šestero djece. Njegovo je bogatstvo nestalo u proteklih nekoliko godina, a spekuliše se da je imao poteškoća s plaćanjem skupih sudskih procesa.

Godine 2011. je Berezovsky navodno izgubio 153 miliona eura u nagodbi za razvod braka. Prošle godine je izgubio 3,5 milijardi eura u sporu sa vlasnikom fudbalskog kluba Chelsea, također ruskim tajkunom Romanom Abramovichem.