Poslovni magazin Finans
0

Ruski superbogataši su i supergubitnici

FENA
Mihail Prohorov
Mihail Prohorov
Ruski superbogataši su i supergubitnici u finansijskoj krizi, sudeći po poslovnom magazinu Finans, koji je objavio u ponedjeljak da je deset najbogatijih Rusa izgubilo dvije trećine svoga bogatstva tokom protekle godine.

Redovna godišnja lista magazina najbogatijih Rusa pokazala je da su oni pretrpjeili gubitke od kojih zastaje dah dok se zemlja suočava s najtežom finansijskom krizom u deceniji.

Oleg Deripaska, koji je bio na čelu liste Finansa u protekle dvije godine, pao je na osmo mjesto nakon što je izgubio oko 85 posto svog bogatstva - s 40 milijardi na 4,9 milijardi dolara, procijenio je Finans.

Mihail Prohorov, playboy i magnat metalske industrije i bankarstva koji je prodao svoj udio u rudarskoj kompaniji Norilsk Nickel početkom prošle godine, popeo se na vrh liste sa sedmog mjesta, s padom bogatstva od 21,5 milijardi dolara na 14,1 milijardi, piše magazin, prenosi AP.

Roman Ambramovič, vlasnik britanskog nogometnog kluba Chelsea i čeličane Evraz, zadržao se na drugom mjestu. Njegovo bogatstvo, preocijenjeno prošle godine na 23 milijarde dolara, palo je, međutim, na 13,9 milijardi.

Rusko tržište dionicama izgubilo je 70 posto vrijednosti u prošloj godini, dok je nacionalna valuta izgubila 35 posto vrijednosti od prošlog ljeta. Agresivna geoplitička retorika i pogoršanje korporativnog upravljanja odvratili su brojne ulagače, dok su pad cijena nafte i metala stavili u prvi plan krhkost ruskog osmogodišnjeg ekonomskog buma potaknutog rastom cijena nafte.

Deripaska, čiji poslovni intreresi uključuju metalsku, građevinsku i energetsku industriju, bio je prisiljen da ustupi dionice u kanadskom proizvođaču autodijelova Magna i njemačkoj kompaniji za gradnju kuća Hochief prošle godine. On se ranije protivio procjenama njegovog bogatstva, tvrdeći da one ne uzimaju u obzir obim njegovih dugovanja. Deripaska je izgradio bogatstvo uz podršku agresivnih kredita, a javljeno je da njegova ruska aluminijska kompanija duguje otprilike 17 milijardi dolara.

Među ostalim gubitnicima su čelični magnati Vladimir Lisin, vlasnik većine dionica u NLMK, i Aleksej Mordašov, vlasnik Severstala. Lisin, koji se drži na trećem mjestu, zabilježio je gubitak bogatstva od 65 posto na 7,7 milijardi dolara. Mordašovljevo bogatstvo palo je za 81 posto na samo 4,1 milijardi dolara.

Finans, koji objavljuje svoje liste dvomjesečno uoči poznatije liste milijardera američkog Forbesa, piše da se lista prepolovila od prošle godine, kada je iznosila 101 milijardera. Prošle godine Forbes je potvrdio Deripasku kao najbogatijeg Rusa.