Iznad Crnog mora
10

Ruski Suhoj presreo američki špijunski avion treći put u sedam dana

D. B.
Crno more je posebno privlačno tokom ljeta, no ove godine njegove obale posebno privlače američke pilote, navodi Russia Today. Ruski borbeni avioni su treći put od četvrtka presreli američki špijunski avion.

Ruski borbeni avion Su-27 je podignut nakon što je iznad Crnog mora ponovo primijećen američki špijunski avion P-8A Poseidon koji je navodno "skenirao" ruske južne granice. Radar je otkrio letjelicu u neutralnim vodama u ponedjeljak, a potom ga je presreo borbeni avion Su-27 čiji je pilot sa sigurne udaljenosti potvrdio da se radi o pomenutom američkom avionu.

P-8A Posaidon je potom promijenio kurs te se počeo udaljavati od ruske granice, a Su-27 se vratio u bazu.

"Kršenje zračnog prostora nije dozvoljeno" saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Posljednji incident gotovo je identičan prethodnim koji su se dogodili u četvrtak i petak iznad Crnog mora. U oba slučaja je avion P-8A Posaidon ispraćen dalje od ruskog zračnog prostora.

Američki špijunski avioni i bombarderi, kao i NATO-ove letjelice, često se nalaze blizu ruskih granica u proteklih nekoliko godina. Moskva te "posjete" smatra provokacijom, a odnosi su "zategnuti" od 2014. godine kada je Rusija izvršila aneksiju Krima, kao i od vojnog konflikta u istočnoj Ukrajini.