Zbog "tehničkog kvara"
20

Ruski Suhoj je u septembru ispalio projektil blizu britanskog aviona iznad Crnog mora

D. B.
Ruski Suhoj je u septembru ispustio projektil blizu britanskog aviona iznad Crnog mora.

Ruski borbeni avion Suhoj Su-27 ispalio je projektil blizu britanskog aviona Rivet Joing RC-135W koji je bio u rutinskoj patroli iznad Crnog mora južno od Krima.

Incident se dogodio 29. septembra dok su pomenuti RAF-ov avion pratila dva Su-27 borbena aviona. Praćenje je trajalo 90 minuta, a potom je jedan Su-27 ispalio projektil, saopćile su danas britanske vlasti.

"Nenaoružani RAF-ov avion RC-135 RIver Joint je bio u rutinskoj kontroli kada je došlo do interakcije s dva ruska naoružana borbena aviona Su-27. Nije neuobičajeno da se avioni prate i ovaj dan nije bio drugačiji od ostalih. Međutim, tokom te interakcije, jedan Su-27 je ispalio projektil blizu RAF-ovog aviona Rivet Joint koji je bio izvan vizuelnog dometa. Ukupno vrijeme interakcije između aviona iznosilo je oko 90 minuta. Patrola je okončana, a avion se potom vratio u bazu", izjavio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

On je dodao da incident nije tretiran kao "namjerna eskalacija" rata u Ukrajini, a ruska strana tvrdi da je riječ o "tehničkom kvaru".