Der Spiegel
0

Ruski špijunski par uhapšen u Njemačkoj

FENA
Jedan navodni ruski špijunski par, aktivan već dvadesetak godina, uhapšen je u utorak u Njemačkoj, objavio je časopis Der Spiegel u nedjeljnom izdanju.

Ovaj par s njemačkim imenima, nakon što ga je uhapsila savezna kriminalistička policija (BKA), zatvoren je u Ballingenu, gradu udaljenom 40 kilometara južno od Stuttgarta i u Marburgu, 70 kilometara istočno od Kelna, piše Der Spiegel.

Navodni špijuni su osumnjičeni da su radili za ruske vanjske obavještajne službe (SVR), ali su ciljevi njihove misije za sada nejasni, navodi se u časopisu.

Prema pisanju Der Spiegela, policija je iznenadila ženu u trenutku kad je preslušavala šifrirane poruke s jednog predajnika.

Navodni špijuni su imali austrijske pasoše u kojim je kao mjesto rođenja upisana Argentina za muškarca, a Peru za ženu. Nakon provjera u Latinskoj Americi, istražitelji su konstatirali da su podaci lažni.

Ovo je prvi slučaj ove vrste u Njemačkoj nakon ujedinjenja prije 20 godina, piše Der Spiegel, a istražitelji pretpostavljaju da je aktivnost ovog para započela u ruskim vanjskim službama u vrijeme KGB-a.

Par je prisutan u Zapadnoj Njemačkoj od 1988.

Savezni ured za zaštitu ustava je usmjerio pažnju na ovaj par nakon što je američki FBI otkrio posljednjih godina mrežu agenata SVR-a na svom teritoriju.