Svijet
34

Ruski službenik izazvao bijes: Čečenke se ranije udaju jer im se lice nabora do 27. godine

Klix.ba
Prkosne Čečenke postavljaju selfieje na Instagram u znak protesta zbog izjave moskovoskog službenika Pavela Astakhova koji je kazao kako se žene iz te regije trebaju udati ranije jer se im se lice nabora i smežuraju se do 27. godine.

Astakhov je komesar za prava djece, a ovu izjavu je dao medijima pravdajući udaju tinejdžerke Khede Goilabiyeve za čečenskog šefa policije Nazhuda Guchiga. Kheda ima 17 godina, a Nazhuda 47, te već ima jednu ženu.

"U Čečeniji su djevojke emancipovane i sazrijevaju ranije od ostalih žena u Rusiji. Ima mjesta gdje žene dobiju bore do 27. godine i izgledaju kao da im je 50 po našim standardima", rekao je Astakov.

Kasnije se izvinio, ali već je izazvao bijes Čečenki koje su se počele fotografisati kako bi pobile njegovu izjavu. Fotografije postavljaju uz hashtag #сморщеннаяженщина (#naboranežene). Do sada je 350 žena postavilo fotografiju uz sarkastične poruke komesaru.

Prema pisanju medija, Nazhuda je prijetio da će oteti Khedu i da će joj roditelji doživjeti neugodna iskustva ukoliko ne dozvole da se uda za njega. Nekoliko njih koji su prisustvovali vjenčanju kazali su kako ne odobravaju taj brak zbog velike razlike u godinama između supružnika. Također, izvještavaju kako je Kheda plakala, ali da se na kraju pomirila sa sudbinom i rekla "da".