Strah od mobilizacije
5

Ruski regrut koji je dobio poziv u vojsku: Ne želim ratovati, ja studiram

I. M.
Rusija sada šalje pozive za mobilizaciju i studentima, koji bi trebali biti oslobođeni (Foto: EPA-EFE)
Rusija sada šalje pozive za mobilizaciju i studentima, koji bi trebali biti oslobođeni (Foto: EPA-EFE)
Jedan student iz Rusije dva mjeseca nakon završetka mobilizacije dobio je poziv za vojsku. Za Klix.ba je kratko prokomentarisao kako ne želi ratovati.
Od početka rata u Ukrajini ruska vojska je pretrpjela velike gubitke i izgubila mnogo bitaka na okupiranim teritorijama. Zbog straha od mobilizacije mnogi građani Rusije preselili su se u evropske zemlje i zemlje bivšeg SSSR-a. U oktobru ove godine njihove sumnje su bile potvrđene. Predsjednik Ruske Federacije je objavio djelimičnu mobilizaciju.

Pozivi za vojsku stizali su punoljetnim muškarcima širom zemlje. Prema odluci, mobilizacije su bile oslobođene određene kategorije muškaraca među kojima su studenti i vojno nesposobna lica.

Mobilizacija je trajala do kraja oktobra, ali pozivi za vojsku stižu i danas.

Jedan student (identitet poznat redakciji) Univerziteta u Moskvi odlučio je za praznike da se vrati u rodni grad Samaru gdje ga je dočekao poziv za vojsku.

"Ja živim i studiram u Moskvi, ali pred Novu godinu odlučio sam se vratiti u rodni grad. Bio sam u šoku. Otvaram poštansku kutiju, a tamo me čeka poziv za vojsku, iako nisam služio vojni rok i ograničeno sam sposoban za vojnu službu. I pored toga studiram, a studente nisu smjeli dirati. Nemam apsolutno nikakve želje da idem tamo", rekao je za Klix.ba.

Iako je mobilizacija završena, strah ulijeva vijest o reformi i velikom proširenju vojske koju je najavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.