{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski protest UN-u zbog upravljačke grupe za Kosovo

F
3.3.2008. u 16:51
0
0
Ruski protest UN-u zbog upravljačke grupe za Kosovo
0
Ruski protest UN-u zbog upravljačke grupe za Kosovo
Rusija je kazala da je uložila protest Ujedinjenim nacijama povodom uspostave Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, što je čini 15 zemalja koje su dosad priznale nezavisnost Kosova.
Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminjin rekao je da je formiranje Upravljačke grupe protivno dosadašanjim odlukama UN-a i da bi moglo imati "nesagledive posljedice".

Kaminjin se još požalio na "arbitrarno nametanje" Upravljačke grupe koja "pogrešno" tvrdi da je povezana s UN-om. "Svaki pokušaj da se kosovske pitanje riješi izvan UN-a mogao bi zakomplicirati situaciju s potencijalno nesagledivim posljedicama", rekao je Kaminjin.

Srbija je uložila sličan formalan protest UN-u još prošle sedmice i tvrdi da je novoformirana grupa nezakonita. Beograd je oštro kritizirao holandskog diplomata i šefa misije EU-a na Kosovu Pietera Feitha, koji je ujedno i predstavnik Međunarodne upravljačke grupe.

Feith je rekao kako neće dozvoliti Srbiji da spriječi razmještanje 1800 policajaca, službenika i pravosudnih stručnjaka sa zadatkom da nadgledaju provedbu plana o kosovskoj nezavisnosti.

On je rekao "da podjele neće biti" i da Srbi na sjeveru Kosova "neće dobiti ni kantone ni autonomiju". U intervjuu za BBC Feith je rekao da Evropskoj uniji u vezi s tim predstoji težak, ali ne i nerješiv zadatak.

"To je izazov za nas. Moramo objasniti svoje namjere raznim zajedincama i dobro im razjasniti prednosti Ahtisaarijeva plana. Dakle, to je pitanje dopiranja do ljudi i objašnjavanja, kao i toga da razdvojimo pitanje statusa Kosova od tehničkih pitanja koja se nalaze u Ahtisaarijevu planu", kazao je.

Pieter Feith je rekao BBC-u da Evropsku uniju u namjeri da izađe ususret Srbima na Kosovu neće spriječiti činjenica da Evropskoj misiji čak nije dozvoljeno da u sjevernom, srpskom dijelu Kosovske Mitrovice koristi svoj ured.

"Tačno je da u ovom trenutku misija, odnosno ured nije u upotrebi. S druge strane, mi povremeno boravimo tamo, održavamo stalne kontakte s predstavnicima srpske zajednice. Možemo nastaviti svoj rad, uključujući tu i rad na projektima koji direktno koriste srpskoj zajednici. Mislim da zgrade i uredi nisu toliko bitni koliko naše aktivnosti."

Pieter Feith, kojeg je Upravljačka grupa izabrala za međunarodnoga civilnog predstavnika na Kosovu, također kaže kako ne vjeruje da Srbi zaista žele podijeljeno Kosovo.

"Nisam siguran i pitam se da li je podjela Kosova zaista namjera vlasti u Beogradu, zato što bi podjela de facto značila prihvatanje kosovske države. Kao drugo, posljednja rasprava unutar Međunarodne upravljačke grupe - grupe prijatelja Kosova, inače vrlo jake koalicije koju pored ostalih čine i SAD, i EU, i niz drugih važnih država, pokazala je da svim mi odbijamo ideju podjele. To je naš stav u ovom trenutku i od toga nećemo odustati", kazao je za BBC posebni izaslanik EU-a za Kosovo Pieter Feith.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: