Amsterdam
0

Ruski predsjednik Medvedev otvorio muzej Ermitage

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otvorio je u petak s holandskom kraljicom Beatrixom novu zgradu muzeja Ermitage u Amsterdamu, proširenje muzeja s istim imenom kao muzej u Sankt Peterburgu, izvještava AFP.

Medvedeva je dočekala kraljica Beatrix, princ nasljednik Willem-Alexander i njegova supriga Maxima na ulazu u muzej, nekadašnje sirotište iz XVII stoljeća od skoro 10.000 kvadratnih metara pored rijeke Amstel.

Oni će posjetiti inauguralnu izložbu pod nazivom "Na ruskom dvoru. Palača i protokol iz XIX stoljeća", zatim će prisustvovati baletskom spektaklu.

Pristup za javnost je zabranjen blizu muzeja, u centru Amsterdama, a mobilizirano je nekoliko stotina policajaca, prema policiji Amsterdama.

Ruski predsjednik, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Holandiji, trebao bi se u subotu u Amsterdamu sastati s holandskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom i ministrom ekonomije Mariom van der Hoevenom.

Ermitage u Amsterdamu je osnovan 2004. a predstavlja najveću stranu ispostavu muzeja iz Sankt Peterburga. Renoviranje zgrade Amstelhof je počelo u maju 2007. a koštalo je 40 miliona eura.