Svijet
0

Ruski patrijarh Kiril posjetio Antarktik

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nedugo nakon istorijskog sastanka s papom Franjom na Kubi, patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril obavio je i istorijsku posjetu Antarktiku. Tako je Kiril postao prvi ruski patrijarh koji je nogom kročio na sedmi kontinent.

Kiril je letio iz čileanskog Puenta Arenasa za rusku istraživačku stanicu Bellinghausen na antarktičkom otoku King George, prenose britanski mediji. Stanica, u kojoj boravi tridesetak naučnika koji istražuju vremenske uslove, morske sisavce i morski led, dobila je ime po kapetanu ruske carske mornarice Fabianu von Ballinghausenu, koji je predvodio ekspediciju koja ja otkrila Antarktik 1820. godine.

Duhovni vođa ruskih pravoslavaca tokom posjete obavio je molitvu u najjužnijoj crkvi ruske patrijaršije, koja je od tradicionalne drvene konstrukcije izgrađena 2003. godine na ruskoj planini Altai i potom dopremljena na Antarktik.

Ruska pravoslavna crkva je objavila video snimak na kojem se vidi kako Kiril uživa u relativno dobrim vremenskim prilikama, jer je temperatura bila nešto iznad nule. Kiril je obišao i kamenitu obalu gdje se družio sa stotinama pingvina.

Kiril je za patrijarha Moskve i cijele Rusije postavljen 1. februara 2009. godine. Poznat je po tome da ima veoma dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za kojeg je jednom prilikom opisao kao "čudo od Boga".