Svijet
0

Ruski parlament izglasao povlačenje iz CFE-a

FENA
Povlačenje Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE) konačno je usvojeno u parlamentu, uz odobrenje Vijeća Federacije, gornjeg doma, i može stupiti na snagu.

Prijedlog zakona o "povlačenju Ruske Federacije iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi", jednoglasno je usvojen, izvijestila je agencija Itar-Tass.

Bez obzira na volju parlamenta, Moskva de facto može zamrznuti svoje učešće tek od 12. decembra, rok čekanja od 150 dana bi trebalo ispoštovati počev od trenutka kada ostale zemlje potpisnice budu zvanično informirane o namjerama zemlje koja napušta CFE.

Ovo povlačenje je već odobrila Duma, donji dom parlamenta, 7. novembra, a predsjednik Vladimir Putin je potpisao ukaz o njegovom stupanju na snagu.

Rusija, nezadovoljna približavanjem američkoga vojnog arsenala njenim granicaa, objavila je u julu da će se povući iz CFE-a, koji ograničava njeno naoružanje na evropskom kontinentu.

Moskva još može promijeniti mišljenje i nastaviti provedbu CFE-a ako zemlje NATO-a ratificiraju izmijenjenu verziju sporazuma usvojenog 1999., podsjetio je šef ruske diplomatije tokom glasanja u Senatu.

Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi jedan je od ključnih dokumenata kojima se definira sigurnost na Starom kontinentu nakon završetka hladnog rata.