Zbog pisanja o nesreći
0

Ruski novinar pod tužbom zbog klevete

FENA
Foto: AFP/NTV
Foto: AFP/NTV
Novinar jedne ruske internetske stranice optužen je za klevetu zato što je pisao o nesreći koja se dogodila u hidrocentrali u Sibiru, a ovu odluku je u subotu osudio Odbor za zaštitu novinara.

Glavni urednik internetske stranice za lokalne informacije Novy Fokus Mihail Afanasijev bit će sudski gonjen zato što je na blogu optužio vlasti da kriju istinu o nesreći koja se ponedjeljak dogodila u centrali Sajano Šušenskaja, u regiji Hakasija, u kojoj je izgubilo život 66 osoba.

Tužilaštvo u Abakanu, glavnom gradu Hakasije, saopćilo je da je Afanasijev objavio "laži koje se odnose na nesreću" u centrali.

"Iako je raspolagao svim informacijama o operaciji spasavanja, Afanasijev je objavio laži koje su napad na čast i profesionalnu reputaciju lidera u regiji i u centrali", saopćilo je tužilaštvo.

Odbor je zatražio od tužilaštva da odustane od gonjenja koje liči na ona iz jednog "drugog vremena".

"Progoniti novinara koji na industrijskoj stranici objavljuje informacije u vezi s nesrećom je uznemirujuće i vraća nas u poznati period sovjetske historije", ocijenio je pomoćnik direktora Odbora Robert Mahonay u saopćenju organizacije koja ima sjedište u New Yorku.

Ruski novinar bi mogao da dobije do tri godine zatvora, ako bude proglašen krivim za djela za koja se tereti, saopćio je Odbor.

Hidrocentrala u Sajano Šušenskaji, 4.300 kilometara istočno od Moskve, uništena je u ponedjeljak u nesreći čiji su uzroci nerasvijetljeni.