Svijet
0

Ruski ministar Lavrov u Ljubljani

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je tijekom službena posjeta Sloveniji rekao da pregovore Beograda i Prištine o pitanju Kosova ne treba opterećivati rokovima i usprotivio se mišljenjima da neovisnost Kosova nema alternative.

"Ni jednu ni drugu stranu ne smijemo opterećivati neproduktivnim tvrdnjama da nema alternative, a rješenje mogu donijeti samo Beograd i Priština", rekao je Lavrov nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Na pitanje što za pregovore može učiniti Slovenija kad preuzme predsjedanje EU-om početkom sljedeće godine, Lavrov je rekao da oni koji žele pomoći trebaju omogućiti što bolje uvjete za pregovore Beograda i Prištine.

Ruski je ministar upozorio da trajanju razgovora Beograda i Prištine ne treba davati rokove i da je trojka SAD-EU-Rusija za rješenje pitanja Kosova dala dobru podlogu, no da rješenje treba naći u pregovorima.

U vezi s mogućnošću jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, Lavrov je rekao da Rusija u Europi vidi strah od posljedica koje bi to moglo imati u regiji, osobito u Makedoniji i BiH.

Rezoluciju UN-a 1244 potrebno je provoditi u cjelini, a ne samo njezine dijelove i to onda kad to nekome odgovara, upozorio je Lavrov.

Rupel je izjavio da su pitanje statusa Kosova i približavanje Srbije Europskoj uniji dva odvojena pitanja i da se Slovenija zauzima da EU u pogledu Kosova zadrži jedinstvo.

"Želimo da se status Kosova riješi, ali pri tom treba očuvati jedinstvo, a Slovenija će se truditi da se jedinstvo EU-a i sačuva", rekao je Rupel.

Dodao je da su u središtu njegova razgovora s Lavrovom bile gospodarske teme i da se slovensko-ruska trgovinska razmjena bliži visokoj svoti od dvije milijarde dolara, te izrazio zadovoljstvo što će se riješiti pitanje klirinškog duga Sloveniji koji je od SSSR-a naslijedila Ruska Federacija.

Lavrov će se, kako je planirano, u Ljubljani sastati i s novoizabranim predsjednikom Slovenije Danilom Tuerkom, ali ne i s aktualnim predsjednikom Drnovšekom niti s premijerom Janezom Janšom koji boravi u službenom posjetu Velikoj Britaniji.