Svijet
0

Ruski mediji blokirani u Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pristup ruskim internetskim stranicama i programi većine ruskih TV kanala i drugih medija blokirani su je u Gruziji na osnovu naloga vlasti izdanoga nakon otpočinjanja sukoba s Rusijom zbog Južne Osetije i Abhazije.

Šota Utiašvili, rukovodilac analitičkog odjeljenja gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova, ocijenio je da to nije antidemokratski potez.

Dodao je da uostalom Rusija uopće i nema medije te kako ruske medije ne bi mogao nazvati medijima jer sve što objavljuju samo je propaganda.

Utišvili je objasnio da je ovaj potez poduzet kako bi se spriječili ruski mediji da zaplaše gruzijsko stanovništvo stalnim dezinformacijama.

Osnivač i generalni direktor najveće gruzijske provajderske kompanije "Kavkaz online" Mamia Sanadiradže je potvrdio da je njegova firma blokirala sve ruske internetske stranice na zahtjev gruzijskih obavještajnih službi zbog prijetnje ubacivanja virusa i zbog širenja dezinformacija.

Ruske internetske stranice su međutim još dostupne u Gruziji preko malih provajdera, navode agencije.

I ostali gruzijski mediji, državni i privatni, koji su općenito pod kontrolom predsjednika Mihaila Saakašvilija, prestali su emitirati ruske programe. Jedino se emitiraju čisto zabavne i sportske emisije ruske televizije, kao i ruski filmovi.

Glavna TV stanica gruzijske opozicije zatvorena je u novembru, a zbog toga su organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale Saakašvilija.

Nije navedeno kada bi mogla biti ukinuta ta zabrana, ali se ruski TV kanali mogu pratiti preko satelita.