Svijet
0

Ruski maestro dirigovat će koncertom u ruševinama Palmire

FENA
Valery Gergiev (Foto: EPA)
Valery Gergiev (Foto: EPA)
Slavni ruski dirigent Valery Gergiev dirigovat će koncertom u ruševinama drevnog sirijskog grada Palmire.

Gergijev, koji je veliki pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina, dirigovat će orkestrom u rimskom pozorištu u Palmiri.

Sirijske snage, podržane ruskim zračnim udarima, preotele su Palmiru od takozvane Islamske države u martu.

Islamska država u julu prošle godine je postavila na internet snimke ubistava koja izvode njeni pripadnici u drevnom teatru.

Gergiev je otputovao u Siriju sa simfonijskim orkestrom Marinski tatra iz St. Petersburga, čiji je on umjetnički direktor.

On također radi kao glavni dirigent u Londonskom simfonijskom orkestru i u Minhenskoj filharmoniji

U 2014. on je podržao Putina u aneksiji Krima, a u 2008. on je nastupao u gruzijskoj regiji Južna Osetija kada su Rusija i Gruzija ratovale oko te teritorije.

Organizujući koncert u ruševinama Palmire Rusija želi da pokaže svijetu da je donijela pozitivne stvari u Siriju - mir i stabilnolst u zemlji, i u slučaju Palmire, spašavanje lokacije Svjetskog kulturnog naslijeđa UNESCO-a.

Moskva se nada da će slike izvođenja klasične muzike u Siriji olsnažiti poruku da je Rusija sila dobra, navodi BBC.

Takva muzička poruka imat će odjeka i u zemlji - mjesecima ruske TV stanice uvjeravaju gledaoce da ruska vojna intervencija u Siriji doprinosi svijetu u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Zapadni zvaničnici ostali su, međutim, sumnjičavi prema ruskim namjerama. Moskva se suočava s optužbama da ne čini dovoljno kako bi obuzdala sirijske vladine snage. Rusi to negiraju i optužuju Ameriku da ne koristi svoj uticaj među sirijskom opozicijom kako bi zaustravila borbe.

Jedan od solista na koncertu u Palmiri je čelista Sergej Roldugin, Putinov prijatelj, imenovan kao vlasnik offshore kompanije u takozvanim Panamskim papirima.

Islamska država uništila je brojne spomenike tokom desetomjesečne okupacije Palmire i unjoj pridruženom mjestu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Dva hrama stara 2.000 godina, trijumfalna kapija i kolonade ostavljeni su u ruševinama.