Nova tehnologija
0

Ruski lovac Su-57 će dobiti mini dronove koji će se puštati iz aviona

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Su-57 je ruski višenamjenski lovac pete generacije. Ovaj lovac može nositi naoružanje u unutarnjim odjeljcima trupa, a uskoro će dobiti mogućnost lansiranja dronova.

Mini dronovi stvoreni su za ruski borbeni avion pete generacije Su-57, koji će nositi dajući avionu sposobnost upravljanja grupom bespilotnih letjelica (UAV).

"Za Su-57 stvorene su mini-UAV-ove za razne namjene, koje će avioni moći nositi na vanjskoj remeni i unutar trupa, te ih ispuštati u zrak. Planirano je da lovac lansira nekoliko dronova odjednom i kontrolira ovu skupinu dronova", objavili su ruski mediji.

Izvor je dodao da će se bespilotne letjelice koristiti za napad, izviđanje i elektroničko ratovanje.

Bespilotne letjelice koje će biti posebno tražene bit će one koje skupina Su-57 može izbaciti na desetke i tako omogućiti lovcima da probiju neprijateljsku protuzračnu odbranu, kako preopterećenjem informacijskih kanala tako i koncentriranim napadom na njegove sisteme.

U aprilu 2021. objavljeno je da će se Su-57 dalje razvijati za upravljanje grupom malih dronova. Isporuke ovih zrakoplova počele su 2022. Prema sadašnjem državnom programu naoružavanja, ruske Zračne snage će do 2027. dobiti 76 Su-57.