Nemamo drugog izbora
2

Ruski list nakon upozorenja regulatora obustavlja rad sve do okončanja rata u Ukrajini

V. K.
Objava na stranici Nove gazete (Screenshot: Nova gazeta)
Objava na stranici Nove gazete (Screenshot: Nova gazeta)
Uredništvo ruskog lista Nova gazeta objavilo je kako obustavlja rad nakon što su dobili upozorenje ruskog regulatora Roskomnadzora, a koje se tiče objavljivanja intervjua s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.
Nakon što su novinari Nove gazete, uključujući i novinare listova Kommersant, Dožd i Meduza u nedjelju razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, reagovao je ruski regulator Roskomnadzor koji je izdao saopćenje u kojem stoji kako je emitovanje intervjua s predsjednikom Ukrajine zabranjeno.

Također, prema riječima novinara Nove gazete, Roskomnadzor je u saopćenju koje je upućeno ovom mediju saopćio kako tokom objavljivanja intervjua nije stajalo upozorenje da je riječ o "stranom agentu".

Uzevši u obzir ruske zakone u kojima stoji kako Roskomnadzor može oduzeti dozvolu za rad onim medijima koji dobiju dva upozorenja, uredništvo ovog ruskog lista odlučilo je obustaviti rad.

"Dobili smo još jedno upozorenje Roskomnadzora. Nakon toga, obustavljamo objavljivanje sadržaja na internetu, u novinama i na društvenim mrežama. To će trajati sve do završetka 'specijalne operacije na teritoriji Ukrajine", stoji u poruci uredništva ruskog lista.

Glavni urednik Nove gazete Dmitrij Muratov je u obraćanju čitaocima naglasio kako uredništvu lista nije ostavljena druga opcija osim obustave rada.

"Nemamo drugog izbora. Za nas, a i za vas, ovo je užasno teška i užasna odluka. Međutim, moramo čuvati jedni druge", rekao je Dmitrij Muratov