Putnici nisu u opasnosti
0

Ruski ledolomac blokiran na Antarktiku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski ledolomac koji krstari u vodama Antarktika sa 105 putnika, uglavnom Britanaca, blokiran je među santama leda, saopćila je u ponedjeljak kompanija za pomorsku plovidbu dalekim istokom.

Posada "Kapetana Hlebnikova" očekuje promjenu vremena kako bi nastavila put. Radi se o jednom ili dva dana", precizirao je predstavnik kompanije na kojeg se poziva agencija RIA Novosti.

Brod i putnici nisu u opasnosti. Na brodu se nalazi i ekipa britanske televizije BBC koja snima film, naveo je isti izvor.

"Na Antarktiku počinje proljeće, pa ima još leda", objasnio je drugi zvaničnik kompanije Vjačeslav Nagvanjuk za agenciju Interfax.

Kapetan ledolomca Viktor Vasilijev je "mornar s velikim iskustvom koji ima iza sebe desetak ekspedicija po vodama Antarktika", kazao je on.

"Kapetan Hlebnikov", izgrađen 1981., pretvoren je 1990. godine u turistički brod. Danas ima 54 kabine i apartmana, dva restorana, bar, teretanu, saunu i grijani unutarnji bazen. U svojoj ponudi ima turističke plovidbe Arktikom i Antarktikom.