Svijet
0

Ruski gradonačelnik predložio zatvaranje vlastitog grada

FENA
Ruski gradonačelnik poduzeo je neuobičajeni korak pozivom da se njegov vlastiti grad zatvori zbog toksičnog otpada, javile su ruske dnevne novine.

Nikolaj Malakov, gradonačelnik jugozapadnog grada Čapajevska, koji je nekada bio mjesto vojnih tvornica koje su proizvodile otrovne agense, održao je sastanak s gostujućim zvaničnicima i poručio im je da bi zatvaranje grada i raseljavanje stanovništvsa bili "idealna solucija", javile su nezavisne dnevne novine Nezavisimaya Gazeta.

Novine pišu da je "stopa smrtnosti izazvana tuberkulozom, rakom grla, jetre ili bubrega tri puta viša u Čapajevsku nego u ostatku regije".

Prošle je godine ministar za prirodne resurse Aleksandar Fjodorov savjetovao lokalne lidere u Čapajevsku da gledaju na situaciju s pozitivne strane i stvore "projekt dobrobiti" koji bi privukao ulaganja.

Dom za 70.000 ljudi, Čapajevsk je osnovan 1927. kao baza za tajnu vojnu proizvodnju i s vremenom je proširio takve tvornice, od kojih su sve ugašene s raspadom Sovjetskog saveza 1991. godine.