{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski građani van zemlje drže 220 milijardi dolara

F
13.12.2006. u 15:48
0
0
Ruski građani van zemlje drže 220 milijardi dolara
0
Ruski građani van zemlje drže 220 milijardi dolara
Građani Rusije, pretežno superbogataši koje popularno nazivaju "novi Rusi", imali su ljetos na računima banaka u inozemstvu rekordnih 220 milijardi dolara, prenose danas moskovska elektronska glasila podatke Banke za međunarodna poravnanja iz Bazela (BIS).
U izvještaju BIS-a se navodi da su ruski ulagači, samo u toku posljednja tri mjeseca, prebacili u inozemne banke dodatnih 16 miljardi dolara, od kojih je polovina upućena na račune raznih finansijskih institucija u Londonu.

Britanska prijestolnica je, inače, već godinama stjecište za grupu najbogatijih ruskih oligarha, među kojima je i Roman Abramovič, vlasnik fubalskog kluba "Čelzi", s procijenjenom vrijednošću imovine od 18 milijardi dolara.

Krajem prošle godine ruski rezidenti su, također prema podacima BIS-a, na računima u inozemstvu imali oko 150 milijardi dolara.

Rusija, po odlivu kapitala, prednjači među zemljama s ekonomijom u tranziciji, navodi se u izveštaju BIS-a.

Jedan od ruskih bankara, koji nije želio da mu se pominje ime, rekao je za elektronsko izdanje moskovskog dnevnika "Gazeta.ru", da on i njegove kolege čuvaju svoj kapital "za crne dane", a da domaće finansijske vlasti tačno znaju kada će takvi dani doći.

Sadašnja liberalizacija u Rusiji je, prema mišljenju nekih bankarskih krugova u Moskvi, "privremena pojava" pa je, u skladu s takvim zaključkom, logično da kapital odlazi u zemlje u kojima njegovi vlasnici osećaju da je siguran.

Zvanični podaci pokazuju da je od januara do septembra Rusija investirala u inozemstvu kapitala u vrijednosti 34,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu u zemlju uloženo 35,3 miljarde.

Jedan od razloga veoma visokog odliva kapitala iz Rusije stručnjaci vide i u odluci Državne dume, usvojenoj aprila 2001. godine, da građani imaju pravo prenošenja na svoje lične inozemne račune, bez odobrenja Banke Rusije, suma do maksimalne vrijednosti od 75.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: