Svijet
0

Ruski građani van zemlje drže 220 milijardi dolara

FENA
Građani Rusije, pretežno superbogataši koje popularno nazivaju "novi Rusi", imali su ljetos na računima banaka u inozemstvu rekordnih 220 milijardi dolara, prenose danas moskovska elektronska glasila podatke Banke za međunarodna poravnanja iz Bazela (BIS).

U izvještaju BIS-a se navodi da su ruski ulagači, samo u toku posljednja tri mjeseca, prebacili u inozemne banke dodatnih 16 miljardi dolara, od kojih je polovina upućena na račune raznih finansijskih institucija u Londonu.

Britanska prijestolnica je, inače, već godinama stjecište za grupu najbogatijih ruskih oligarha, među kojima je i Roman Abramovič, vlasnik fubalskog kluba "Čelzi", s procijenjenom vrijednošću imovine od 18 milijardi dolara.

Krajem prošle godine ruski rezidenti su, također prema podacima BIS-a, na računima u inozemstvu imali oko 150 milijardi dolara.

Rusija, po odlivu kapitala, prednjači među zemljama s ekonomijom u tranziciji, navodi se u izveštaju BIS-a.

Jedan od ruskih bankara, koji nije želio da mu se pominje ime, rekao je za elektronsko izdanje moskovskog dnevnika "Gazeta.ru", da on i njegove kolege čuvaju svoj kapital "za crne dane", a da domaće finansijske vlasti tačno znaju kada će takvi dani doći.

Sadašnja liberalizacija u Rusiji je, prema mišljenju nekih bankarskih krugova u Moskvi, "privremena pojava" pa je, u skladu s takvim zaključkom, logično da kapital odlazi u zemlje u kojima njegovi vlasnici osećaju da je siguran.

Zvanični podaci pokazuju da je od januara do septembra Rusija investirala u inozemstvu kapitala u vrijednosti 34,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu u zemlju uloženo 35,3 miljarde.

Jedan od razloga veoma visokog odliva kapitala iz Rusije stručnjaci vide i u odluci Državne dume, usvojenoj aprila 2001. godine, da građani imaju pravo prenošenja na svoje lične inozemne račune, bez odobrenja Banke Rusije, suma do maksimalne vrijednosti od 75.000 dolara.