Svijet
0

Ruski general traži da NATO prestane naoružavati Gruziju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Načelnik generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije general Juri Balujevski izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako bi članice NATO-a trebalo da prestanu snabdijevati Gruziju oružjem jer to stvara opasnu nestabilnost na južnom Kavkazu.

"NATO treba poduzeti mjere kako bi spriječio upućivanje pošiljki oružja u tu regiju", rekao je general Balujevski na sastanku s kolegama iz Alijanse.

Ruski general je poimence govorio o Turskoj, Češkoj Republici, Bugarskoj i Sjedinjenim Državama kao o zemljama koje Gruziju snabdijevaju oružjem, prenijela je agencija DPA pozivajući se na neimenovane izvore iz NATO-a.

Balujevski je također branio odluku Moskve da u otcijepljenu gruzijsku oblast Abhaziju pošalje pojačanja svojim jedinicama za održavanje mira, tvrdeći da nisu probijeni predviđeni okviri za broj vojnika i podsjećajući da su ruski mirotvorci zaslužni za relativan mir koji vlada u regiji.

Abhazija je početkom 1990-tih počela borbu za otcjepljenje i ne priznaje vlast iz Tbilisija, a Rusija u toj oblasti ima jedinice od 1994.

Napetosti su pojačane otkad je na samitu NATO-a u Bukureštu početkom aprila predloženo da Gruzija jednog dana postane članica zapadne vojno-političke organizacije.

General Balujevski je u tome svjetlu kazao da Rusija nije odgovorna za pogoršanje situacije i da je za normalizaciju stanja u regiji neophodno da prvo budu zaustavljene isporuke oružja Gruziji.

Načelnik ruskog generalštaba je inače ocijenio da je zadovoljan sastankom u Bruxellesu i naveo da su generali iz NATO-a pokazali veliko razumijevanje za ova pitanja.