Na istoku ništa novo
0

Ruski general koji je bio ključni svjedok u korupcijskom skandalu u Kremlju misteriozno umro

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Magomed Khandayev (61) koji se smatrao ključnim svjedokom u korupcijskom skandalu koji je zahvatio rusko ministarstvo odbrane, preminuo je "iznenada" i tako se našao na dugom popisu neobjašnjivih smrti u Rusiji.

Načelnik okruga Shamilsky u ruskoj republici Dagestan, Magomed Gasanov, rekao je za Tass da je Khandayevljevo tijelo prebačeno u grad Mahačkalu, te da će biti pokopan u svom rodnom selu Genta.

Ruski list Kommersant izvijestio je da je Khandayev bio direktno podređen bivšem zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovu, koji je uhapšen pod optužbama za korupciju u aprilu.

Od aprila je uhićen niz visokih vojnih dužnosnika, uključujući Jurija Kuznjecova, šefa odjela za osoblje ruskog Ministarstva odbrane. U međuvremenu, Sergej Šojgu smijenjen je s mjesta ministra odbrane nakon što je na toj poziciji bio 12 godina, u iznenađujućem preokretu ministarstva.

To je posljednja u nizu misterioznih smrti u koje su umiješane istaknute ruske ličnosti otkako su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Khandayev je bio generalni direktor Odjela naručitelja kapitalne izgradnje Ministarstva odbrane od 2018. do 2022., a od juna 2022. bio je generalni direktor Glavne uprave za posebne gradnje.

Ruski istražni odbor saopćio je 23. aprila da je Ivanov uhićen pod sumnjom da je primao mito. Bio je na mjestu zamjenika ruskog ministra odbrane od maja 2016., a njegova je uloga uključivala upravljanje imovinom, nadgledanje izgradnje objekata ministarstva, pružanje medicinske potpore ruskoj vojsci i upravljanje smještajem trupa.

Dmitri, iz War Translateda nezavisnog projekta koji prevodi materijale o ratu, rekao je u to vrijeme da je Ivanovljevo hapšenje vjerojatno "osjetljivi napad" protiv Šojgua.

"Bez Putinove sankcije takvo uhićenje je bilo nemoguće. Ivanov je jedan od 12 Šojguovih zamjenika", rekao je.

Nezavisna ruska novinska kuća Moscow Times izvijestila je da nije jasno je li Khandayev mogao svjedočiti u slučaju Ivanova.

Izvori u vladi u Kremlju rekli su za Moscow Times da je nedavni pokušaj "čišćenja" Ministarstva odbrane pokrenula ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) po Putinovom nalogu.

Izvori su rekli da FSB ima za cilj prebaciti krivicu za neuspjehe u ukrajinskom ratu na vojsku, te da sigurnosna služba želi kontrolirati proračune Ministarstva odbrane. Izvor iz Kremlja predvidio je da će stotine ljudi unutar odjela biti uhapšene do kraja godine.

Ovo je jedna u nizu od nekoliko neobjašnjivih smrti istaknutih Rusa otkako je izbio rat. Neka od njih uključuju Pavela Antova (65), ruskog političara koji je kritikovao Putinovu invaziju na Ukrajinu, i Ravila Maganova (67), predsjednika ruskog naftnog diva Lukoila.