Svijet
2

Ruski general izvršio samoubistvo

FENA
General koji je i bivši zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova zadužen za borbu protiv korupcije i koji je bio pod istragom izvršio je samoubistvo skočivši sa 6. kata za vrijeme saslušanja, priopćio je u ponedjeljak Ruski istražni komitet.

Bivši pomoćnik šefa uprave za operacije u vezi s ekonomskom sigurnošću i borbom protiv korupcije u ministarstvu unutarnjih poslova general Boris Kolesnikov saslušan je u prisustvu svoga advokata u okviru istrage o malverzacijama, javlja AFP.

General je za vrijeme razgovora zatražio da ode u toalet u pratnji dva stražara. Oni su mu prema instrukcijama skinuli lisice.

  • On je naglo izletio iz toaleta i srušio jednog policijskog agenta, zatim drugog koji je bio u hodniku. Skočio je na balkon i bacio se sa šestog kata - navodi se u saopćenju Ruskog istražnog komiteta.

  • Umro je od posljedica ozljeđivanja - izjavio je on.

Boris Kolesnikov je uhapšen početkom godine s još dvanaestak osoba pod optužbom da su htjeli formirati strukturu koja bi omogućila poslovnim ljudima da plate mito od 10.000 dolara Saveznoj sigurnosnoj službi (FSB) kako bi dobili njenu zaštitu, što je tekuća praksa u Rusiji.

Kolesnikov je mogao dobiti 10 godina zatvora. On je već "dvaput pokušao samoubistvo u pritvoru", precizirao je istražni komitet.