Viđen sa suprugom
27

Ruski general "Armagedon" je živ: Prvo pojavljivanje u javnosti nakon pada u nemilost Kremlja

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Fotografija koja prikazuje ruskog generala Sergeja Surovikina, poznatog kao Armagedon, a koji nije viđen u javnosti od kratkog i neuspjelog puča ruske plaćeničke grupe Wagner, objavljena je u ponedjeljak na društvenim mrežama.

"General Sergej Surovikin je vani. Živ, zdrav, u svome domu, s obitelji, u Moskvi. Fotografija snimljena danas", napisala je novinarka Ksenija Sobčak.

Više izvora izvještava da je Surovikin pao u nemilost Kremlja nakon neuspjelog ustanka koji je pokrenula plaćenička skupina Wagner od 23. do 24. juna. Istraga se trenutno provodi u vezi s njegovom eventualnom umiješanošću u pobunu, a navodno se nalazi u kućnom pritvoru.

Tokom samog ustanka, Surovikin se pojavio na jednom video snimku bez vojnih oznaka i djelovao je vidno uznemiren. Pozvao je šefa Wagnera, Jevgenija Prigožina, da odustane od marša prema Moskvi.

Državna agencija RIA izvijestila je u augustu da je Surovikin smijenjen s pozicije komandanta zračnih snaga i da ga privremeno zamijenjuje njegov bivši zamjenik Viktor Afzalov.

Nadimak "general Armagedon" Surovikin je stekao tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog svoje brutalne taktike.

U oktobru 2022. godine postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, ali je u siječnju tu ulogu preuzeo general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba, dok je Surovikin postavljen za njegovog zamjenika.