Pisao o Wagneru
25

Ruski FSB uhapsio novinara uglednog američkog lista, prijeti mu do 20 godina zatvora

I. M.
Foto: evangershkovich.com
Foto: evangershkovich.com
FSB je uhapsio novinara američkog lista The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gerškoviča. Američki državljanin optužen je za špijunažu, protiv njega je pokrenut krivični postupak.

O tome je izvijestila novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore iz ruske specijalne službe.

Kako navodi agencija, novinar je "po uputama Sjedinjenih Država prikupio informacije o jednom od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koje predstavljaju državnu tajnu". Prema članu o špijunaži (276 Krivičnog zakona Ruske Federacije), dopisniku WSJ prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Gerškovič nije bio u kontaktu sa redakcijom od 29. marta, rekao je Jaroslav Širškov, stanovnik Jekaterinburga, koji mu je dao intervju. List "Večernje Vedomosti" je objavio da su ljudi u civilu izveli muškarca sa džemperom na glavi iz restorana Bukowski Grill i uveli ga u minibus.

"Negde u jedan ujutro poziv iz Londona. Gospodin po imenu Tomas me sa zaprepaštenjem obavještava da se Evan vratio u Jekaterinburg u srijedu i da je bez kontakta više od devet sati. Ostavio je moj telefon u kancelariji za slučaj da se nešto desi. I onda shvatim da smo Evan i ja ručali u restoranu Bukowski i ne samo moja kancelarija, već i kancelarija još jednog sagovornika sa kojima je Evan razgovarao je veoma blizu. Nije teško pretpostaviti da će u nepoznatom gradu osoba otići na poznata mjesta, zar ne?", rekao je Širškov na svom Telegram kanalu.

Urednik lista "It’s My City" Dmitrij Kolezev je istvijestio da je zaposlenik WSJ bio je zainteresiran za rad Wagner PMC-a. Gerškovič je otputovao u Jekaterinburg da piše o regrutovanju lokalnog stanovništva u plaćeničku kompaniju, kao i o odnosu stanovnika Jekaterinburga prema ratu u Ukrajini.

"Američki novinar otputovao je i u Nižnji Tagil, gdje se nalazi odbrambena tvornica Uralvagonzavod", rekao je za Meduzu zapadni novinar iz Moskve.

Gerškovič je jedan od vodećih dopisnika WSJ-a u Rusiji. Dugi niz godina živi u Moskvi, govori i piše na ruskom jeziku, a također je akreditovan od strane Ministarstva vanjskih poslova. Gerškovič je posebno pisao o posjeti kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, protestima zbog usvajanja zakona o stranim agentima u Gruziji, incidentu s američkim dronom i ruskim borbenim avionom iznad Crnog mora.