Svijet
16

Ruski "brod duhova" pluta ka Velikoj Britaniji

Klix.ba
Lyubov Orlova
Lyubov Orlova
Ruski brod "Lyubov Orlova" pluta Sjevernim Atlantikom od 2012. godine, a na njemu nema nikoga osim gladnih pacova koji napadaju i jedu jedni druge kako bi preživjeli. Britanske vlasti strahuju da je ovaj "brod duhova" blizu njihove obale.

Brod pluta Sjevernim Atlantikom više od godinu dana nakon što pukao kabal kojim su ga remorkeri vukli iz Kanade u odlagalište u Dominikanskoj Republici, zbog čega su ga Kanađani ostavili da slobodno pluta. Britanci strahuju da su nedavne oluje približile brod njihovoj obali.

Radi se o brodu dugom nešto više od 90 metara, koji je napravljen prije 40 godina u bivšem Sovjetskom savezu. Na njemu nema ničega osim pacova koji su prisiljeni napadati i jesi jedni druge kako bi preživjeli. Trenutna pozicija broda zasad nije poznata iako su korištene različiti napredne metode traženja. Prošle godine su sateliti otkrili neidentifikovani brad u blizini Škotske koji je velik kao i ruski brod, no, avioni koji su nadlijetali to područje nisu ništa pronašli.

Vjeruje se da brod još uvijek pluta jer se njegovi odašiljači koji šalju signal u slučaju potonuća nisu aktivirali. Ako brod stigne do britanske obale, to će biti zapadna obala Irske, Škotske ili jug Engleske.

"Brod pluta negdje u tom dijelu. Na njemu je mnogo pacova koji jedu jedni druge kako bi preživjeli. Ako se ukrcam, morat ću postaviti mnogo otrova", izjavio je za The Sun belgijski istražitelj Pim de Rhoodes.

Nazvan po ruskoj glumici, ovaj brod je prevozio do 110 putnika na njihove destinacije širom svijeta, pa čak i u polarne regije. Godine 2010. je zaplijenjen u Kanadi zbog neisplaćenih dugova, a posada, koja nije primala platu, ga je napustila.

Nakon što je u luci proveo dvije godine, donesena je odluka da se brod odvuče u Dominikansku Republiku i tamo se rastavi. No, zbog nevremena, kabal kojim je bio privezan za remorkere je pukao. Kanadska vlada je potom poslala drugi brod koji je "Lyubov Orlovu" odvukao daleko i ostavio je da pluta.

"U posljednjih nekoliko mjeseci je bilo mnogo oluja, ali je teško potopiti toliki brod. Moramo biti oprezni", rekao je šef britanske obalne straže Chris Reynolds.