Svijet
0

Ruski bombarderi nadlijetali Guam

FENA
Ruski bombarderi nadlijetali su, prvi put od vremena hladnog rata, pacifički otok Guam, na kojem se nalazi glavna američka vojna baza, tokom zrakoplovne vježbe organizirane s ciljem da pokaže ponovni uspon ruske vojne moći, rekao je u četvrtak general-major ruskih zračnih snaga Pavel Androsov.

Dva strateška bombardera Tu-95 dolijetila su do Guama, teritorije Sjedinjenih Država, u okviru ovosedmične vojne vježbe, a njihova posada "razmijenila je osmijehe" s pilotima američkih borbenih aviona koji su ih presreli, dodao je Androsov.

"Kad god smo na prekookeanskim letovima sreli američke avione, pozdravljali bismo ih. Obnovili smo ovu tradiciju u srijedu kada su naši mladi piloti u dva aviona letjeli na Guam. Razmijenili smo osmijehe s našim kolegama u američkim nosačima i vratili se kući," objasnio je Androsov.

On je dodao i da je ovaj let dio trodnevne vojne vježbe tokom koje su strateški bombardeli uzlijetali 40 puta i ispalili osam krstarećih projektila, prenijela je agencija AP.

Guam se nalazi oko 5.150 kilometara jugoistočno od ruskog grada Vladivostoka.

Ovaj događaj poklopio se s vježbom američke vojske koja se već sedmicu dana odvija u blizini obale Guama i u kojoj učestvuje najmanje 22.000 vojnika, nekoliko desetaka brodova i više stotina aviona.

Američki zvaničnici saopćili su ranije da ova vježba nema nikakve veze sa svjetskim dešavanjima ni napadima na bilo koju zemlju.

Tokom hladnog rata sovjetski bombarderi rutinski su nadlijetali Arktik, Atlantski i Tihi okean, oblasti odakle bi u slučaju rata ispalili nuklearne krstareće rakete na SAD.

Posljednjih godina ruska vojska slala je strateške bombardere u oblasti oko Norveške i Islanda, kao i u regione duž Beringovog moreuza i Aljaske.

Prošlog mjeseca dva ruska bombardera Tu-95 nakratko su ušla u zračni prostor Velike Britanije, ali su se vratila pošto su ih presreli britanski borbeni avioni.

Norveški avioni F-16 također su uzletjeli kada su se dva Tu-95 približila jugu norveške obale u međunarodnom zračnom prostoru.

Interkontinentalni bombarder Tu-95 napravljen pedesetih godina prvenstveno je bio namijenjen bacanju nuklearnog oružja, ali je modificiran za druge svrhe, pa i za civilne letove.