Svijet
0

Ruski bombarderi gađali naftna postrojenja pod kontrolom IDIL-a

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusko zrakoplovstvo u srijedu je izvelo "masovne napade" bombarderima dugog dometa i krstarećim projektilima na položaje Islamska država (IDIL) širom Sirije, a odsad će gađati i kamione-cisterne koji prevoze naftu u područjima pod kontrolom IDIL-a čim ih ugledaju, rekao je komandant ruskih vojnih operacija u Siriji general Andrej Kartapolov.

Agencija RIA Novosti citirala je Kartapolova koji je rekao da su napadnuti ciljevi u pokrajinama Raqqi, Idlibu i Deiru al-Zoru, preciziravši da su bombarderi SU-34 prvi puta izveli napade na naftna postrojenja pod kontrolom IDIL-a. Za srijedu je, po agencijskoj vijesti, bilo planirano 100 zračnih napada, od kojih je do 13 sati izvedeno 59, pri čemu je uništeno 149 terorističkih ciljeva.

"Donesena je odluka da avioni ruske vojske moraju gađati kamione-cisterne koji prevoze naftu i druge proizvode u područjima pod nadzorom IDIL-a čim ih ugledaju", rekao je ruski general, prenosi agencija Interfax.

Kartapolov je ustvrdio i da su ruski avioni dosad već "uništili" 500 kamiona-cisterni, ali nije rekao kojim terorističkim grupama su oni pripadali, IDIL-u ili nekim drugima.

"Posljednjih su godina IDIL i druge ekstremističke grupe na područjima pod svojom kontrolom uspostavili ono što mi zovemo 'naftovodom na točkovima', rekao je, ustvrdivši da su kamionima-cisternama dosad prevezene hiljade tona nafte do rafinerija u Iraku, čiji velik dio je također pod vlašću IDIL-a.

Islamska država nadzire većinu naftnih polja u Siriji, posebno u pokrajini Deiru al-Zoru, pa prodaja naftnih proizvoda predstavlja važan dio prihoda te militantne organizacije, po nekim procjenama i do 1,5 miliona dolara na dan i to uz razmjerno nisku cijenu od 45 dolara za barel.