Svijet
106

Ruski avioni na 60 kilometara od obale SAD-a: Dobro jutro i sretan Dan nezavisnosti

Klix.ba
Bombarder Tu-95 (Foto: EPA)
Bombarder Tu-95 (Foto: EPA)
"Dobro jutro američki piloti. Ovdje smo da bismo vas pozdravili na četvrti juli, Dan nezavisnosti" bila je poruka poslana sa dva ruska bombardera koji su prišli na oko 60 kilometara od obala američke savezne države Californije 4. jula ove godine.

Poruke su primili američki borbeni avioni koji su poletjeli kako bi ih presreli, a informacija o neobičnoj čestitki saopćena je tek u srijedu, piše CNN.

Susret ruskih bombardera Tu-95 i američkih lovaca F-15s desio se istoga dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao Dan nezavisnosti američkom kolegi Baracku Obami.

"Ruski piloti su poslali poruku putem vanrednog kanala za komuniciranje", saopćeno je iz NORAD-a, sjevernoameričkog komandnog centra za zračnu odbranu.

Iako iz komande incident nisu htjeli okarakterisati kao prijetnju, rečeno je kako je susret nosio potencijal za destabilizovanje situacije zbog činjenice da su ruski avioni sposobni za nošenje nuklearnog oružja prišli SAD-u bez najave.

Istoga dana američki lovci presreli su dva ruska bombardera nedaleko od obala Aljaske, a u tom, kao ni u slučaju zabilježenom kod Californije, ruski avioni nisu narušili američki zračni prostor.