Zategnute veze
75

Ruski ambasador u Finskoj: Povratka na stare odnose ne može biti, granica može postati zona eskalacije

V. K.
Ambasador Rusije u Finskoj Pavel Kuznjecov
Ambasador Rusije u Finskoj Pavel Kuznjecov
Ambasador Rusije u Finskoj Pavel Kuznjecov izjavio je kako nakon ulaska Finske u NATO odnosi Helsinkija i Moskve ne mogu biti isti.

U intervjuu za rusku agenciju TASS Kuznjecov je rekao kako je ulazak Finske u NATO radikalno promijenio stratešku situaciju u sjevernoj Evropi.

"Granica koju smo donedavno nazivali teritorijom dobrosusjedstva, pretvorila se u liniju konfrontacije zbog čega je ranije stabilan region postao zona potencijalne eskalacije. Rusija neće ostati bez odgovora na potencijalno nagomilavanje vojnog potencijala NATO-a u blizini granica. Reakcija će biti adekvatna, ali ne nužno i simetrična", rekao je ambasador.

Osvrnuo se i na izjavu Emmanuela Macrona o potencijalnom slanju NATO trupa u Ukrajinu.

"Helsinki još ne planira slati svoje vojnike u Ukrajinu. Međutim, stav Finske bi se mogao brzo promijeniti sudeći prema izjavama šefice diplomatije koja je rekla da je u budućnosti sve moguće", ističe ambasador.

Na kraju intervjua, Kuznjecov je rekao kako povratka na stare odnose ne može biti.

"U objektivnom interesu naroda naših zemalja je da se rusko-finski odnosi grade na principima obostrane saradnje. Ipak, povratka na prethodni format saradnje neće biti, s obzirom na to da je Finska sada članica agresivnog vojnog bloka. Sve svoje dalje korake u pravcu Finske gradit ćemo isključivo sa stanovišta osiguranja nacionalnih interesa Rusije", zaključio je ambasador Rusije u Finskoj.