Svijet
0

Ruski agenti dobili veća ovlaštenja

SRNA
Donji dom ruskog parlamenta usvojio je zakon koji daje veća ovlašćenja agentima ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), kako bi se spriječili teroristički napadi.

Agenti će moći preventivno da djeluju kada ustanove da postoji opasnost od terorizma i imaće odriješene ruke u borbi protiv terorizma.

Nova ovlašćenja nailaze na kritiku Zapada, ali predsjednik Dmitrij Medvedev odgovara da je to unutrašnja stvar Rusije.

FSB i specijalne službe u Rusiji - dobile su pravo da se bave preventivom krivičnih djela, što im omogućuje da efikasnije deluju u antiterorističkim akcijama.

Fizičkim, pravnim ili poslovnim licima, za koja se utvrdi da pripremaju krivično djelo, uručiće se upozorenje, čije kršenje povlači kaznu od 500 do 50.000 rubalja.

"Nema bojazni od zloupotrebe većih ovlašćenja. Izmjene zakona odnose se i na sankcionisanje agenata službe bezbjednosti, koji zloupotrebe veća ovlašćenja", kaže Ljubov Sliska, portparol Vlade Rusije.

Tokom glasanja u Dumi, ispred parlamenta održan je protest opozicije. Uhapšeno je nekoliko ljudi. U javnosti se ranije spekulisalo da je prijedlog zakona zapravo ideja premijera Putina.
Ruski mediji podsjećaju na izjavu predsjednika Medvedeva da Rusija nastavlja da usavršava svoje zakonodavstvo i da se to radi po njegovim instrukcijama.

Poslednjih desetak godina, Rusija je nekoliko puta bila meta napada uglavnom čečenskih terorista - u kojima je ubijeno nekoliko stotina ruskih građana.