Istraga o krijumčarenju
49

Ruske vlasti zaplijenile više od tone i po kljova mamuta

D. B.
Ruska agencija FSB je saopćila da je od krijumčara zaplijenila više od jedne i po tone kljova mamuta u istočnoj regiji Habarovsk.

"Službenici graničnog odjela FSB-a u Rusiji su na Habarovskom teritoriju i Jevrejskoj autonomnoj oblasti zaustavili ilegalni promet paleontoloških ostataka faune mamuta", navodi se u saopćenju.

Kljove su pronađene ispod drvenog poda zgrade i bile su zapakovanje u polipropilenske vreće. Paleontološki ostaci nemaju dokumente koji bi bili dokaz legalnog vađenja, piše Russia Today.

Agencija je procijenila da vrijednost kljova iznosi oko 555.000 dolara te je pokrenula istragu o lancu krijumčarenja.

U aprilu su ruski carinici zaplijenili gotovo tonu kljova mamuta na moskovskom aerodromu Šeremetjevo. Zvaničnici su tada saopćili da je kljove isporučivala moskovska firma koja ih je označila kao "ukrasni materijal".

Ruski zakon dozvoljava izvoz kljova samo nakon dobijanja dozvole ministarstva kulture. Šef kompanije koja je posjedovala kljove sada je pod krivičnom istragom, a prijeti mu kazna do sedam godina zatvora, kao i novčana kazna.

Kljove mamuta su postale češće u posljednje dvije decenije jer ih je postalo lakše nabaviti zbog topljenja sibirskog permafrosta. Također, nisu strogo regulisane kao slonovača.

Godine 2019. su vlasti procijenile da se u ruskoj regiji Jakutija svake godine iskopaju kljove mamuta vrijedne do 50 miliona dolara. Određene količine nabavljaju krijumčari ilegalno u namjeri da ih prodaju na azijska tržišta.