|

Ruske snage uhapsile dvije osobe u vezi s napadom na voz

Ruske snage uhapsile dvije osobe u vezi s napadom na voz
0
F
FENA
24.10.2007. u 10:21
0
komentara
0

dijeljenja
Ruske snage uhapsile dvije osobe u vezi s napadom na voz
Ruske snage uhasile su dva muslimana u južnoj republici Ingušetiji u vezi s augustovskim bombaškim napadom na voz koji je saobraćao između Moskve i St. Peterburga, saopćio je u srijedu izvor iz ministarstva unutarnjih poslova.
Istražitelji su ranije tvrdili da su ruski nacionalisti najvjerovatniji počinioci napada 13. augusta koji je doveo do prevrtanja putničkog voza na pruzi između dva najveća ruska grada. Nije bilo žrtava u tome napadu.

Izvor ingušetijskog ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da su dvojica osumnjičenih braća, opisujući ih kao pobunjenike i dodajući da su ih ruske snage sigurnosti odmah poslale u Moskvu radi dodatnog ispitivanja, javio je Reuters.

Čečenski pobunjenici imali su mete izvan regije Kavkaza - bobmbardujući moskovski metro, otimajući stotine ljudi u pozorištu i napadajući dva putnička voza - ali intenzitet napada je opao od ubistva čečenskoga pobunjeničkog vođe Šamila Basajeva 2006. godine.

Ruske snage vodile su dva rata protiv pobunjenika u Čečeniji od 1994. u kojima je razorena regija sjevernog Kavkaza i koji su odnijeli na hiljade života. Nasilje se prelilo u susjedne republike Ingušetiju i Dagestan.

Ove je godine Rusija utrostručila broj svojih snaga u Ingušetiji, dok se bombaški napadi, otmice i ubistva dešavaju skoro svakodnevno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.