Gruzija
0

Ruske snage napustile Gori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruske snage u petak su napustile gruzijski grad Gori i povlače se iz njegove okoline, rekao je tajnik gruzijskog Vijeća za sigurnost Kaha Lomaja.

"Mogu zvanično potvrditi da su ruske snage napustile Gori i da napuštaju područja oko Gorija", kazao je Lomaja i dodao kako bi ruske snage trebalo da danas završe povlačenje s područja Gorija.

On je kazao da mu je ruski general Vjačeslav Borisov, koji je nadležan za to područje, rekao da će ruske snage napustiti Gori u 17.00 sati po lokalnom vremenu i da će u 20.00 (14.00 po srednjoevropskom vremenu) biti u Đavi, u Južnoj Osetiji.

Ruske snage su u petak ujutro nastavile da se u manjem broju povlače iz Gruzije putem koji vodi od Chinvalija ka Vladikavkazu, na jugozapadu Rusije.

Generalštab ruskih oružanih snaga saopćio je u petak da je završeno formiranje zona sigurnosti oko administrativnih granica Gruzije s Južnom Osetijom i Abhazijom, koje se sastoje od po 18 posmatračkih tačaka mirovnjaka postavljenih u dvije linije.

Zamjenik načelnika ruskog generalštaba Anatolij Nogovicin izjavio je na redovnom brifingu u Moskvi da će do kraja dana sve ruske jedinice biti povučene u južnoosetijsku zonu sigurnosti.

Prema rečima Nogovicina, u ruskoj grupi mirovnjaka u gruzijskoj autonomnoj republici Abhaziji bit će 2.142 vojnika sa 127 oklopnih vozila i četiri helikoptera, a broj mirovnjaka u otcijepljenoj oblasti Južnoj Osetiji još nije određen i zavisit će "od situacije", s tim što će na kontrolnim tačkama biti 452 vojnika na obje linije, izvještava VoA.

I dok se ruska vojska povlači, parlament separatističke Južne Osetije u petak je zvanično zatražio od Rusije da prizna nezavisnost te oblasti koja se otcijepila od Gruzije. Parlament je taj zahtjev uputio ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu i Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.