Optužbe Velike Britanije
39

Ruske snage gađale civilni teretni brod krstarećim projektilima

D. B.
https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/2E8C/production/_131061911_fdfb54e307ccdb55dd47efe5418e6
https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/2E8C/production/_131061911_fdfb54e307ccdb55dd47efe5418e6
Velika Britanija je optužila Rusiju za gađanje civilnog terentog broda krstarećim projektilima dok je bio u ukrajinskoj luci Odesa u septembru.

Prema tvrdnjama britanskog ministarstva vanjskih poslova, napad se dogodio 24. augusta, no odbile su ga ukrajinske zračne snage. Brod koji plovi pod liberijskom zastavom bio je na meti projektila ispaljenih s ruskog nosača.

Rusija je u julu upozorila brodove koji plove u ukrajinske luke Crnim morem da bi mogli biti smatrani vojnim metama. Upozorenje je stiglo nakon što se Moskva povukla iz dogovora o izvozu žitarica, a koji je obećavao teretnim brodovima slobodu izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem.

U to vrijeme se ruski predsjednik Vladimir Putin žalio da je previše sankcija nametnuto poljoprivrednoj robi njegove zemlje. Moskva je zahtijevala da se velika ruska banka pusti u globalni platni sistem, da se ukinu sankcije ruskim kompanijama za proizvodnju đubriva, kao i da njeni brodovi imaju puni pristup osiguranju i stranim lukama.

Nakon toga je svega nekoliko dana od povlačenja iz sporazuma započela serija napada na luke koje se nalaze na jugu Ukrajine.

Obraćajući se parlamentu u ponedjeljak, britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je osujećeni napad na teretni brod samo "pokazatelj koliko je Putin nemoćan".

"Ukrajina ima pravo da izvozi robu međunarodnim vodama, moralno pravo da isporučuje žito koje pomaže da se prehrani svijet", kazao je Sunak.

Iz Rusije nema komentara na napad.

Poznato je da Moskva sve više napada ukrajinsku lučku infrastrukturu otkako se povukla iz pomenutog sporazuma, a Kijev je optužio Ruse za "ciničan" pokušaj nanošenja štete izvozu žitarca u namjeri da utječe na globalnu sigurnost hrane.

Otkako se povukla iz sporazuma, Rusija je uništila oko 280.000 tona žitarica. U ruskim napadima je od jula oštećeno 26 lučkih objekata u Odesi i obližnjim lukama Čornomorsk i Reni.