Potvrdio Kremlj
85

Ruske službe uhapsile 11 osoba zbog terorističkog napada u Moskvi, pronađeni im pasoši Tadžikistana

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov izvijestio je Vladimira Putina o pritvoru terorista koji su učestvovali u napadu na Crocus City Hall, javio je Kremlj.

Prvo su dvojica osumnjičenih privedeni nakon potjere automobilima, što je potvrdio ruski političar i novinar Alexander Khinshtein.

"Renault u kojem su se vozili osumnjičeni otkriven je na području regije Brjansk. Automobil se nije zaustavio na zahtjev policajaca i pokušao je pobjeći. Tokom potjere je pucano i automobil se prevrnuo", ispričao je on.

Inače, Brjanska oblast je udaljena 340 km zračne linije od mjesta napada u Krasnogorsku i nalazi se na granici Rusije sa Ukrajinom i Bjelorusijom.

Jedan osumnjičeni je, kako je rekao, priveden na mjestu prevrnutog automobila, dok je drugi pobjegao i uhapšen je oko 03:50 po lokalnom vremenu.

Naznačio je da su u automobilu pronađeni pištolj, magacin za jurišnu pušku i pasoši državljana Tadžikistana.

Nakon toga potraga se nastavila i ubrzo su privedeni i ostali saučesnici uključeni u teroristički čin.

Direktor FSB-a Bortnikov je izvijestio Putina o privođenju 11 osoba, sva četvorica terorista koji su bili direktno umiješani u teroristički napad, saopštila je predsjednička pres služba.

Podsjećamo, sinoć je došlo je do pucnjave i požara u Crocus City Hallu u Krasnogorsku. U to vrijeme tamo je trebao biti održan koncert grupe Piknik. Kako je rekao dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu, najmanje tri muškarca u maskiranoj uniformi i bez maski upala su u predvorje. Zločinci su pucali u ljude iz neposredne blizine, a također su bacali zapaljive bombe.

Na osnovu posljednjih podataka poginulo je 60 osoba, među kojima troje djece, a poznato je više od stotinu žrtava.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada. Službenici reda rade na mjestu incidenta.

Glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da je Vladimir Putin u prvim minutima obaviješten o pucnjavi na Crocus te da preko svih nadležnih službi dobija informacije o tome šta se dešava i preduzetim mjerama.

Kasnije je predsjednička pres služba izvijestila da su čelnici FSB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, Istražnog komiteta i ruske garde izvijestili šefa države o istrazi terorističkog napada, šefa Ministarstva za vanredne situacije - o mjerama za spasavanje ljudi, ministar zdravlja i guverner Moskovske oblasti - o pomoći žrtvama.