{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruske pristalice opet okupirale aerodrom u Simferopolu

A
11.3.2014. u 14:54
1
3
Ruske pristalice opet okupirale aerodrom u Simferopolu
1
Ruske pristalice opet okupirale aerodrom u Simferopolu
Foto: AFP
Aerodrom u Simferopolu na Krimu u Ukrajini ponovo je pod kontrolom proruskih demonstranata.
Naime, ruske pristalice i prošle sedmice su okupirali aerodrom u Simferopolu, kada su bili obustavljeni letovi tokom naredna  24 sata.

Jutros je također jedna grupa naoružanih ruskih pristalica okupirala spomenuti aerodrom, te kontroliraju izlazak i ulazak u objekte.Isto tako, blokirali su rad tornja na aerodromu na kojem su trenutno dozvoljeni letovi samo za Moskvu.

U Autonomnoj Republici Krim 27. februara 2014. godine naoružane jedinice u vojnim uniformama bez nacionalnog simbola su okupirale zgradu Parlamenta i Predsjedništva. Kasnije je utvrđeno da su vojnici u uniformama bez nacionalnih obilježja, koji su opkolili postrojenja sigurnosnih snaga Ukrajine, zapravo ruski vojnici.

Kako u Autonomnoj Republici Krim živi skoro 60 posto ruskog stanovništva i govori se ruski jezik i Parlament je sastavljen od većine ruskih predstavnika.

Nakon što su Parlament 27. februara 2014. godine okupirale naoružane grupe, za koje se kasnije ispostavilo da se radi o ruskim vojnicima, u Parlamentu su počeli sastanci o budućnosti Krima.

Na sjednici je jednostrano izabran novi predsjednik Parlamenta i premijer, no prema ukrajinskim zakonima za ljude koji se postavljaju na određene funkcije, referendum i mnoge druge odluke, potreban je glas i vlade u Kijevu.

Zbog toga ukrajinska vlada odluke koje nakon 27. februara usvaja parlament u Krimu navodi kao jednostrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: