Svijet
78

Ruske novine poručile ženama žrtvama nasilja: Budite ponosne na svoje modrice

Klix.ba
Ruske novine Komsomolskaya Pravda objavile su kolumnu u kojoj tvrde kako žene koje su žrtve nasilja u porodici trebaju biti ponosne na svoje modrice.

Komsomolskaya Pravda su najpopularnije novine u Rusiji te u kolumni savjetuju ove žene da pronađu utjehu u činjenici da "žene koje su žrtve nasilja u porodici imaju veću šansu da rode sina", prenosi Daily Mail.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon koji dekriminalizira nasilje u porodici, protiv čega su se mnogi pobunili kazavši kako banaliziraju problem.

"Godinama su žene koje muževi udaraju pronalazile utjehu u licemjernoj poslovici 'Ako te tuče, to znači da te voli'. Ipak, nova naučna studija daje ovim ženama nove osnove da budu ponosne na svoje modrice, jer ovisno o mjeri u kojoj su udarane imaju vrijednu prednost u tome da će roditi dječaka", piše u kolumni koju potpisuje Yaroslav Korobatov.

On je citirao kontroverzno istraživanje psihologa Satoshija Kanazawe koji je 2005. godine objavio članak pod nazivom "Nasilni muškarci imaju više sinova". Amnesty International kazao je kako je ovaj novi zakon "bolestan pokušaj da se banalizira nasilje u porodici".

Oni koji su podržali ovaj zakon, među kojima su i članovi Putinove stranke, kazali su kako žele zaštititi pravo roditelja da disciplinuju svoju djecu i smanje mogućnosti države da se miješa u porodični život. Istakli su kako će osoba koja nanese ozbiljne fizičke povrede ipak biti krivično gonjena.

Kritičari su kazali kako je ovo korak unazad koji će osloboditi optužbe tiranine u kućama i obeshrabriti žrtve da prijave nasilje.

Svake godine u Rusiji 14.000 žena umre od posljedica nasilja u porodici.