Svijet
0

Ruska zastupnica i olimpijska šampionka zbog Obame optužena za rasizam

Klix.ba
Zastupnica u ruskoj Dumi i trostruka olimpijska prvakinja u umjetničkom klizanju Irina Rodnina objavila je na Twitteru fotografiju Baracka Obame i njegove supruge Michelle kako zure u bananu. Naravno radi se o fotomontaži koja je pokrenula lavinu rasprava, a Rodninu su prozvali rasistom.

Ovakav postupak ruske zastupnice vladajuće stranke izazvao je i buru reakcija kod opozicije, ali i potaknuo navijače na stadionima da mašu bananama tamnoputim igračima na terenu.

Fotografiju je komentirao i opozicionar Alexei Navalny koji je napisao: "Pogledajte šale ruske zastupnice". Čak su i neki ruski novinari komentirali da Rodnina ne krije da je rasista, dok su drugi pak rekli da možda ima čudan smisao za humor.

Bivša olimpijska prvakinja je jučer obrisala fotografiju sa svog Twitter profila, ali je također kazala i to da smatra da nije uradila ništa loše.

"Sloboda govora je sloboda govora", napisala je Rodnina, između ostalog, na Twitteru.

Ustvrdila je također kako nije ona načinila fotomontažu te da joj je stigla od nekoga iz SAD-a.

"Ona vidi predsjednika SAD-a kao nekoga ko voli banane. U čemu je problem", zapitao se član etičke komisije Dume Yan Zelinsky, prenose ruski mediji.